Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Deviatačka Nikola obhájila titul juniorskej šachovej majsterky sveta

Foto: Marek Zelnický

Hráčka Šachového klubu Ružomberok Nikola Konkoľová na 12. Majstrovstvách sveta IPCA ťažko telesne postihnutých športovcov v šachu obhájila zlato.

Ružomberok 3. júla (TASR) - Majstrovstvá sveta IPCA sa konali v Chorvátskom Splite v dňoch 18 až 26. júna. Úspechom iba pre 15 ročnú športovkyňu bolo aj štvrté miesto v kategórií žien, ktorým potvrdila, že patrí medzi telesne postihnutými ženami k absolútnej svetovej špičke. Týmto výsledkom si upevnila pozíciu a právo reprezentovať IPCA na najväčšom šachovom sviatku a to šachovej olympiáde, ktorá bude už o dva mesiace v Tureckom Istanbule.
Okrem deviatačky zo základnej školy v Ľubochni, budú družstvo IPCA reprezentovať tri Ruské šachistky a jedna z Indie. „Na šachu je prekrásne, deliť sa z blízkymi a kamarátmi o radosť!“ hovorí Nika a ďalej dodáva, "hrala som už na tretích majstrovstvách sveta, oficiálne som získala už druhú zlatú juniorskú medailu. Tento rok som bola len horším pomocným hodnotením medzi ženami na štvrtom mieste.
Foto: Marek Zelnický
Na budúci rok chcem už medailu aj medzi ženami!“ konči svoje hodnotenie a víziu Nika. V deväť kolovom turnaji kde hralo 27 šachistov zo siedmich krajín uhrala krásne štyri body. Vo svojej juniorskej kategórii nenašla premožiteľku, a tak jej právom patrí titul juniorská majsterka sveta pre rok 2012. Medzi juniorkami si ďalšie medaily odviezli do Ruska Sergeeva Anna a  Alekseeva Ksenia.
Foto: Marek Zelnický
V ženskej kategórii pred Nikou skončili, len silné Rusky v poradí WFM Melnik Galina, Kaidanovich Marina a Kurochkina Elena.
Ešte mesiac pred Majstrovstvami sveta bol štart Nikoli neistý, ale vďaka Generálnemu partnerovi KIA Motor Slovakia a partnerov Základnej školy, obce Stankovany, Šachového klubu Ružomberok a ďalších sa sen stal skutočnosťou.TASR informoval Marek Zelnický zo Šachového klubu Ružomberok.