Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Delegácia z europarlamentu v Paraguaji vyšetrí odvolanie prezidenta

Paraguajský Kongres zbavil Luga funkcie 22. júna.

Štrasburg/Brusel 3. júla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz vyjadril znepokojenie europoslancov nad odvolaním priamo zvoleného paraguajského prezidenta Fernanda Luga a oznámil, že europarlament vyšle do tejto latinskoamerickej krajiny delegáciu.

V rámci pondelňajšieho slávnostného otvorenia júlového plenárneho zasadnutia EP jeho predseda vyjadril v mene europarlamentu znepokojenie nad odvolaním Luga, ktorého dňa 22. júna zbavil funkcie paraguajský Kongres.

Martin Schulz v tejto súvislosti uviedol, že MERCOSUR (Spoločný juhoamerický trh) a UNASUR (Únia juhoamerických národov) odmietli uznať novú vládu vedenú novovymenovaným prezidentom Fredericom Francom a pripomenul, že Organizácia amerických štátov (OAŠ) už vyslala do krajiny komisiu, ktorá má vyšetriť príčiny tohto konfliktu.

"Európsky parlament je veľmi znepokojený vývojom v Paraguaji a vyšle do krajiny delegáciu s cieľom presne zhodnotiť proces odvolania prezidenta Luga a, v prípade potreby, vyvodiť z neho nevyhnutné dôsledky," uviedol Schulz vo svojom prejave.