Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia

Čína vyzýva EÚ, aby zastavila diskriminačné obchodné politiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Čínska rada zverejnila výsledky prieskumu, v ktorom približne 33 % čínskych spoločností uviedlo, že v roku 2023 došlo k zhoršeniu podnikateľského prostredia v Únii.

Peking 28. apríla (TASR) - Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

EÚ sa v rámci novej stratégie snaží o znižovanie rizika (de-risking) závislosti na Číne, ktorú obviňuje tiež z dumpingu, poskytovania nadmerných dotácií domácim spoločnostiam a niekoľkých ďalších nekalých praktík.

Podľa CCPIT je Čína ochotná a pripravená prehĺbiť spoluprácu s EÚ v oblasti zmeny klímy, a to ako "pri medzinárodných rokovaniach o klíme a adaptácii trhu s uhlíkom na klimatické zmeny, tak pri investíciách a financovaní v oblasti klímy".

Čínska rada zverejnila zároveň v nedeľu výsledky prieskumu, v ktorom približne 33 % čínskych spoločností uviedlo, že v roku 2023 došlo k zhoršeniu podnikateľského prostredia v Únii. Medzi niekoľko identifikovaných kľúčových problémov patrí "nárast protekcionizmu" v rámci znižovania rizika a oddelenia sa od čínskej ekonomiky.

"Niektoré členské krajiny EÚ vyvinuli súbor nástrojov protekcionistických politík, ktoré sťažili zahraničným spoločnostiam investovanie, fúzie, nadobúdanie alebo účasť na verejnom obstarávaní v rámci EÚ," uviedla Čao Pching, hovorkyňa CCPIT so sídlom v Pekingu.

Okrem toho Brusel "začal nepodložené antisubvenčné vyšetrovania, ktoré narušili spoluprácu v rámci priemyselných a dodávateľských reťazcov a následne obmedzili bežnú výrobu a obchodné operácie čínskych spoločností v rámci EÚ," dodala Čao Pching.

Čínske spoločnosti preto vyzvali EÚ, aby zabezpečila spravodlivé a transparentné podnikateľské prostredie pre zahraničné podniky, pôsobiace na jej trhu a uznala pozitívny prínos zahraničných podnikov k hospodárskemu rastu Únie, dodáva správa CCPIT.