Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia

Británia vyhostila ruského vojenského pridelenca

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí James Cleverly. Foto: TASR/AP

Londýn už skôr obvinil Moskvu, že stojí za otravou dvoch ruských bývalých agentov na pôde Spojeného kráľovstva a z množstva kybernetických útokov a dezinformačných kampaní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 8. mája (TASR) - Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, "ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky". TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Cleverly v parlamente tiež povedal, že Spojené kráľovstvo zruší diplomatický štatút niekoľkým nehnuteľnostiam vo vlastníctve Ruska. Jedna z nich je v grófstve Sussex na juhu krajiny a ďalšia v Londýne, "o ktorých sa domnievame, že boli použité na spravodajské účely". Informoval aj o nových obmedzeniach pre ruské diplomatické víza, ako je napríklad čas, ktorý môžu ruskí diplomati stráviť v Spojenom kráľovstve.

Moskva bude "primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

Britský krok prichádza po náraste "škodlivej" ruskej aktivity na pôde Spojeného kráľovstva vrátane podpaľačského útoku na obchod spojený s Ukrajinou. Minulý mesiac bol v súvislosti s týmto prípadom obvinený Brit, o ktorom sa tvrdí, že má prepojenie na Wagnerovu skupinu.

Londýn už skôr obvinil Moskvu, že stojí za otravou dvoch ruských bývalých agentov na pôde Spojeného kráľovstva a z množstva kybernetických útokov a dezinformačných kampaní.