Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Podľa OSN bezpečnostné sily vo Venezuele bezdôvodne zabili stovky ľudí

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn, archívna snímka Foto: TASR/AP

Údaje o obetiach vyvolávajú otázky, či tieto operácie neboli iba pokusom vlády znížiť údajnú kriminalitu namiesto toho, aby proti nej bojovala, píše v správe OSN.

Ženeva 22. júna (TASR) - Venezuelské bezpečnostné sily v rokoch 2015-2017 bezdôvodne zabili najmenej 505 ľudí. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok v Ženeve zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Informovala o tom agentúra DPA.

Tieto operácie pod zámienkou boja proti kriminalite mali byť podľa správy OSN neoprávnene vykonávané v chudobných štvrtiach. Experti OSN tvrdia, že venezuelské bezpečnostné zložky následne zmanipulovali dôkazy o týchto zásahoch.

Údaje o obetiach vyvolávajú otázky, či tieto operácie neboli iba pokusom vlády znížiť údajnú kriminalitu namiesto toho, aby proti nej bojovala, píše v správe OSN.

"Zlyhanie vo vyvodení zodpovednosti za takéto vážne porušovanie ľudských práv spáchané bezpečnostnými zložkami naznačuje, že vo Venezuele prakticky absentuje právny štát," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Podľa spomínanej správy sa v súčasnosti vo Venezuele nachádza za mrežami najmenej 280 politických väzňov.

Experti OSN zároveň Venezuelu obvinili, že s predstaviteľmi Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva nespolupracuje a že vláda tejto juhoamerickej krajiny si odmieta pripustiť závažnosť krízy.

Podľa údajov OSN približne 61 percent obyvateľov Venezuely žije v extrémnej chudobe a od roku 2014 z krajiny utieklo 1,5 milióna ľudí.