Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Akcia Boeingu oslabila po tom, čo Fitch zhoršila výhľad jeho ratingu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Akcia koncernu oslabila o vyše 1 %.

Chicago 22. júla (TASR) - Agentúra Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu amerického výrobcu lietadiel Boeing. Akcia koncernu oslabila o vyše 1 %.

Fitch zhoršila výhľad ratingu Boeingu zo stabilného na negatívny z dôvodu problémov s modelovým radom 737 MAX. Tieto lietadlá sú celosvetovo uzemnené od marca po dvoch pádoch spomínaných strojov. Neistota týkajúca sa tohto modelového radu ovplyvní podľa agentúry aj budúci rok a môže v dlhodobom horizonte znížiť marže koncernu.

Akcia Boeingu strácala v rannom obchodovaní 1,2 %. Koncern minulý týždeň uviedol, že v 2. kvartáli zaknihuje náklady na kompenzáciu aerolínií, ktoré zasiahlo celosvetové uzemnenie lietadiel radu 737 MAX, vo výške 4,9 miliardy USD (4,37 miliardy eur).

Fitch síce nezmenila rating Boeingu, varovala však, že dlh koncernu môže do konca roka z dôvodu uzemnenia lietadiel 737 MAX stúpnuť o vyše 10 miliárd USD na viac než 24 miliárd. Dodala, že dlh sa zníži po obnovení dodávok týchto strojov.

Boeing z dôvodu spomínaného uzemnenia znížil svoju produkciu o takmer 20 % na 42 lietadiel mesačne. Koncern zverejní hospodárske výsledky za 2. kvartál v stredu (24. 7.).

(1 EUR = 1,1215 USD)