Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

A. Kiska: Očakávam, že parlament si v opakovanej voľbe splní povinnosť

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Pavel Neubauer

NR SR v utorok nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť.

Bratislava 12. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že Národná rada (NR) SR si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov. TASR o tom informoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

"Je to vec základného fungovania štátu a dôvery ľudí," tvrdí hlava štátu. NR SR v utorok nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť.

Poslanci volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá.

Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň však vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.