Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

VIDEO: V myjavskom múzeu sprístupnili výstavu o M. R. Štefánikovi

Výstava s názvom Generál na javisku, ktorá približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel inšpirované osobnosťou M. R. Štefánika. Výstavu otvorili v Múzeu Slovenských národných rád v Myjave 4. júna 2019. Foto: TASR - Martin Palkovič

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

Myjava 4. júna (TASR) – Vernisáž výstavy Generál na javisku, venovaná 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika sa v utorok uskutočnila v novozrekonštruovanom Múzeu Slovenských národných rád v Myjave.

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

"Výstava reflektuje prostredníctvom inscenácií životné príbehy Štefánika, ktorý bol veľmi inšpiratívny aj pre profesionálne divadelné súbory. Jeho život bol plnohodnotný a bohatý na udalosti a aj preto sa stal motívom pre mnohé nielen divadelné, ale aj rozhlasové hry či romány," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea Slovenských národných rád v Myjave Alena Petráková.

Štefánikov život a dielo reflektovali inscenácie Baletu Štátneho divadla Košice, Divadla Aréna, Divadla Andreja Bagara v Nitre, Radošinského naivného divadla a Združenia pre súčasnú operu. Prvé dielo o Štefánikovi z dielne profesionálnych divadiel vzniklo až v roku 2001, teda viac ako 10 rokov po Nežnej revolúcii. Ide o dielo režiséra Dušana Vicena Posledný let – dvanásť pohľadov na M. R. Štefánika, ktoré malo premiéru 14. decembra 2001.



"Chceli sme zmapovať diela na profesionálnych javiskách, ktoré boli o živote a diele M. R. Štefánika. Síce na slovenských javiskách nebolo veľké množstvo inscenácií, ale ten prierez je veľmi rôznorodý. Od baletu, cez drámu až po komédiu, čo tak trochu predostiera aj Štefánikov život," doplnil kurátor výstavy Marek Godovič. Ako ďalej dodal, na profesionálnej divadelnej scéne vzniklo sedem diel o Štefánikovi v piatich slovenských divadlách.

Majú rozličnú poetiku, vyjadrovacie prostriedky aj interpretácie. "Tvorcovia svoj postoj vyjadrili činoherne, tanečne či formou súčasnej opery. Zaujali divákov s rôznymi skúsenosťami a umeleckým vkusom. Fotografie dopĺňajú aj dobové reakcie kritikov na danú inscenáciu a reflektujú Štefánika, ktorého životný príbeh v mnohom pripomína drámu," doplnila vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Projekt sa koná pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti osobnosti slovenských dejín a je súčasťou Roku M. R. Štefánika.