Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Združenie La Sophia podporí talentované deti po piaty raz

Yvetta Blanarovičová Foto: TASR/Martin Baumann

Primárnou cieľovou skupinou sú deti vyrastajúce v ústavných zariadeniach a chlapci a dievčatá zo sociálne znevýhodnených rodín vo veku od osem do 18 rokov z celej Českej a Slovenskej republiky.

Bratislava 5. marca (TASR) – Občianske združenie La Sophia Yvetty Blanarovičovej otvára 5. ročník medzinárodnej hudobnej a športovej súťaže pre talentované deti z detských domovov a sociálne znevýhodnených rodín z celej Českej a Slovenskej republiky.

Cieľom združenia je od roku 2007 podporovať hudobne nadané deti, v roku 2012 rozšírila La Sophia svoje aktivity o vyhľadávanie športovo talentovaných detí v oblasti futbalu.

"Nejde o jednorazovú podporu. Chceme opusteným talentovaným deťom umožniť systematický rozvoj ich hudobného a športového nadania, poskytnúť im kvalitné vzdelanie v danom odbore a pripraviť ich čo najlepšie na štart do budúceho samostatného života," povedala na dnešnom stretnutí s médiami v Bratislave o nadácii jej zakladateľka, herečka Yvetta Blanarovičová.

Primárnou cieľovou skupinou sú deti vyrastajúce v ústavných zariadeniach a chlapci a dievčatá zo sociálne znevýhodnených rodín vo veku od osem do 18 rokov z celej Českej a Slovenskej republiky. Súťažia v hre na hudobnom nástroji alebo v speve. Športovo nadané deti od sedem do 14 rokov vyberú profesionálni športovci. V tomto roku to bude zameranie na futbal. V budúcnosti chceme rozšíriť športové talenty aj na hokej. Projekt Talent La Sophia poskytuje deťom nielen možnosť vzdelávania, ale aj vlastnej sebarealizácie.

Ambasadormi, ktorí pomáhajú vyberať a podporovať deti v projekte Talent La Sophia v roku 2013, sú na Slovensku za oblasť hudby členovia kapely Cigánski diabli a speváčka Sisa Sklovská. Ambasadormi športu sú pre tento rok bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel, obranca Robert Cicman a útočník Filip Šebo. V Českej republike projekt na rok 2013 podporujú rovnako známe mená Michal David, Helena Vondráčková, husľový virtuóz Jan Talich, futbalisti Kamil Čontofalský a Tomáš Ujfaluši.

Hudobne talentované deti absolvujú vo vybraných mestách Českej a Slovenskej republiky regionálne kolá, v ktorých odborná porota zložená z profesionálnych muzikantov a hudobných pedagógov vyberie najlepších. Odborná porota vyberie troch najtalentovanejších interpretov v dvoch kategóriách - osem až 13 rokov a 14 až 18 rokov. Športovo talentované deti absolvujú výberové kolá v Českej a Slovenskej republike. Potom sa 25 vybraných detí zúčastní na sústredení, počas ktorého odborná komisia vyberie v každej kategórii toho najlepšieho. Následne La Sophia pomôže zoradiť deti podľa miesta bydliska do príslušných futbalových klubov.

Výberové kolá k 5. ročníku projektu Talent La Sophia prebehnú v máji a júni vo vybraných mestách Českej a Slovenskej republiky. Hudobne talentované deti sa budú vyberať v Prahe, Brne, Ostrave a Bratislave, športovo talentované deti v Prahe. Podrobnosti vrátane prihlášok sú na stránke lasophia.cz.



Sisa Sklovská, ambasadorka projektu
Foto: TASR/Martin Baumann
Yvetta Blanarovičová venuje La Sophii maximum času aj energie. Ako si predstavuje za túto prácu odmenu? "Dobrá energia a dobrý pocit, veľakrát som potrebovala pomôcť, bola som nato sama, maminka bola ďaleko, v Prahe som bola nesmierne vďačná, keď sa niekto našiel a trošku mi pomohol. Ten dobrý pocit, že my pomáhame, že dokážeme pomôcť deťom, či už sú na slovenskej alebo českej strane, je pre mňa dôležitý, aj energia, ktorá z nich potom ide," uviedla pre TASR.

"Veľmi si vážim, že ma Yvetta oslovila, pretože odvtedy, ako profesionálne fungujem, odvtedy pomáham. Urobila som niekoľko samostatných projektov, či už pre mentálne postihnuté deti, pre starých ľudí alebo nemocnice. Viem, čo je to venovať sa charite, robím to veľmi rada," doplnila pre TASR ambasadorka projektu Sisa Sklovská.

"Sme v tomto projekte už tretí rok, napriek vyťaženosti si nájdeme vždy čas. Potrebuje to krajina, potrebujeme to my, potrebujeme mať okolo seba kultúru a kultúrnych ľudí," dodal Ernest Šarközy, šéf orchestra Cigánski diabli.