Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Z kozmodrómu Kourou odštartovala k Merkúru európsko-japonská misia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Začala sa tým spoločná prieskumná misia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) pod názvom BepiColombo.

Kourou 20. októbra (TASR) - Nosná raketa Ariane 5 so sondami, ktoré majú slúžiť na prieskum planéty Merkúr, odštartovala v sobotu z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Začala sa tým spoločná prieskumná misia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) pod názvom BepiColombo.

Teleso s dvoma sondami sa úspešne oddelilo od rakety a bolo nasmerované na obežnú dráhu Zeme. Odtiaľ bude pokračovať v ceste k Merkúru, ktorá potrvá nasledujúcich sedem rokov, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie oboch spomínaných inštitúcií.

Misia k Merkúru - planéte obiehajúcej najbližšie k Slnku - je náročná aj vzhľadom na eliptickú dráhu, po akej sa zariadenie dostane na miesto určenia. Súčasťou tejto cesty sú dva prelety okolo Venuše a šesť okolo samotného Merkúru.

Prílet k Merkúru sa očakáva koncom roka 2025. Jednotlivé sondy majú po vypustení nezávisle preskúmať povrch a magnetické pole planéty.