Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Výmene kráľovskej stráže v Londýne velila po prvý raz žena

Kanadská kapitánka sa stala prvou ženou, ktorá velila výmene stráže pred Buckinghamským palácom. Londýn, 26. júna 2017 Foto: TASR/AP

Úlohy kráľovninej stráže plnia zvyčajne príslušníci britskej armádnej zložky zabezpečujúcej slávnostné alebo ochranné funkcie spojené priamo s hlavou štátu.

Londýn 26. júna (TASR) - Dvadsaťštyriročná kanadská vojačka vstúpila dnes do dejín ako prvá žena, ktorá velila slávnostnej výmene britskej kráľovskej stráže pred Buckinghamským palácom v Londýne. Megan Cuotová je prvou ženou, ktorá viedla svoju jednotku pri výmene kráľovskej stráže za 180 rokov jej existencie.

Cuotovej jednotku pozvali do Británie pri príležitosti 150. výročia vzniku Kanady, pričom veliteľka je v Londýne prvýkrát v živote. Pred splnením svojej úlohy povedala, že ktorýkoľvek z jej vrstovníkov "by mal veľkú radosť byť kapitánom kráľovninej stráže" a ona je "rovnako poctená".

Úlohy kráľovninej stráže plnia zvyčajne príslušníci britskej armádnej zložky zabezpečujúcej slávnostné alebo ochranné funkcie spojené priamo s hlavou štátu. V tejto divízii dominujú muži, ale počas najbližších troch rokov v nej začnú postupne vykonávať viac úloh aj ženy, informovala tlačová agentúra AP.