Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Vo Westminsterskej katedrále osadili pamätnú dosku Mandelovi

Zamaswazi Dlamini-Mandela, vnučka bývalého juhoafrického vodcu Nelsona Mandelu je v blízkosti pamätného kameňa venovaného bývalému juhoafrickému prezidentovi vo Westminsterskom opátstve, Londýn. Foto: TASR/AP

Oslavy Mandelovej storočnice sa začali už v utorok, keď bývalý americký prezident Barack Obama predniesol prejav v Johannesburgu.

Londýn 19. júla (TASR) - Bývalému prezidentovi Juhoafrickej republiky (JAR) Nelsonovi Mandelovi odhalili v stredu vo Westminsterskom opátstve v Londýne pamätnú tabuľu. Kamenná doska bola osadená do dlažby v hlavnej chrámovej lodi tamojšej katedrály pri príležitosti 100. výročia Mandelovho narodenia.

Na slávnostnom odhalení dosky sa zúčastnilo viacero činiteľov z JAR, ako aj príbuzní tohto zosnulého bojovníka proti apartheidu. Obrad viedol westminsterský dekan John Hall, informovalo opátstvo na svojej webovej stránke. V chráme zaznela hymna JAR i niekoľko juhoafrických piesní.

Kamenná doska z čierneho belgického mramoru má rozmery 61 x 61 centimetrov a autorom jej dizajnu je britský umelec Nicholas Sloan, špecializujúci sa na kaligrafiu kamenných pamätníkov. V strede tabule sa nachádza inskripcia "Nelson Mandela 1918-2013" a kruhopis pozostávajúci zo slov "Odpustenie" a "Zmierenie".

Mandela je prvým Juhoafričanom, ktorému osadili pamätnú dosku vo Westminsterskom opátstve. V roku 1998 tu odhalili sochu Manchemu Masemolovi, kresťanskému mučeníkovi z JAR. V hrobke vo Westminsteri spočíva aj arcibiskup Kapského Mesta Joost de Blank, ktorý bol bojovníkom za ľudské práva a odporcom apartheidu.

Oslavy Mandelovej storočnice sa začali už v utorok, keď bývalý americký prezident Barack Obama predniesol prejav v Johannesburgu. Okrem iného v ňom hovoril o nutnosti pokračovať v Mandelovom politickom odkaze. Juhoafrická národná banka vydala na Mandelovu počesť i nové bankovky.

Mandela za svoj boj proti nespravodlivosti a apartheidu strávil vo väzení 27 rokov. V roku 1994 sa stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom JAR, funkciu zastával do roku 1999. Narodil sa 18. júla 1918 v dedine Mvezo v provincii Východné Kapsko a zomrel 5. decembra 2013 v Johannesburgu.