Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

VIDEO: Viete, čo je maslenica? Rusi sa ňou lúčia so zimou a vítajú jar

Screenshot z reportážer o Maslednici. Foto: Tablet.tv

Pozrite si reportáž.

Moskva 27. februára (TABLET.TV) – V Rusku oslávili tradičný ľudový sviatok. Maslenica patrí medzi najobľúbenejšie. Pred Fašiangami ju oslavujú vo viacerých mestách, no hlavne na dedinách. Dnes je typické ruské lúčenie sa so zimou a vítanie jari aj v zozname najpopulárnejších pouličných zábav na svete.



„Maslenica je sviatok, počas ktorého si v hlave zhrniete celý predošlý rok. Ľudia sú šťastní. Zima a všetko s ňou spojené sa stáva minulosťou. Spálili sme Maslenicu, tým je všetko preč, všetko je za nami. Takto vítame jar,“ uviedla organizátorka podujatia.

Oslavy tohto východoslovanského sviatku sa už tradične spájajú s pokusom o rekord. Aj tento raz sa miestni kuchári pokúsili pripraviť najväčšiu palacinku. „Takýmto spôsobom pripravujeme palacinky už asi 10 rokov. Pokus o rekord ale nevyšiel. Chceli sme ju otočiť, ale nevyšlo to. Rozpadla sa. Bol to náš jedenásty pokus, nevadí,“ ospravedlnila nevydarený pokus hlavná šefkuchárka.

Ruské palacinky už roky pripravujú podľa zaužívanej receptúry na rozpálenej panvici. Čím tenšia, tým lepšia. Počas sviatosti je symbolom slnka, aj preto sa Rusi snažia, aby bola rok čo rok väčšia. Koľko kúskov sa zje, toľko slnka sa do nás dostane – tak hovorí stará tradícia.

Celá slávnosť sa končí zapálením slamenej Maslenice, ktorá je symbolom zimy. Jej spálenie je tak vyvrcholením týždeň trvajúcich osláv, po ktorých prichádza 40-dňový pôst.