Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

VIDEO: Mŕtve more zasiahne obdobie sucha

Mŕtve more, archívne foto. Foto: TASR/AP

V minulosti siahalo raz ku Golanským výšinám, inokedy bola jeho hladina o sto metrov nižšie.

Jordánsko/Izrael 26. júna (TABLET.TV) - MedzinárodnýJ tím vedcov zisťuje, že obdobie extrémneho sucha, ktoré pred stovkami rokov zasiahlo oblasť Blízkeho východu, sa môže zopakovať. Dôkazy o tom zbierajú v oblasti východného pobrežia Mŕtveho mora. Práve táto časť územia totiž ešte nie je celkom dobre zmapovaná.

Americký geológ Stephen Goldstein sa venuje výskumu Mŕtveho mora už okolo 30 rokov. Tvrdí, že v minulosti zmizlo počas extrémnych období sucha až 80 % vody zo soľného jazera a práve také isté množstvo zmizlo aj pôsobením ľudskej činnosti. „To, čo sa udialo v minulosti, nám hovorí veľa o tom, čo sa môže stať v budúcnosti. Voda, ktorú teraz ľudia používajú, v minulosti už prestala tiecť,“ vysvetľuje Goldstein.

Obrovské soľné jazero patrí k najnižšie položeným miestam na svete. Nachádza sa približne 430 metrov pod hladinou mora. V minulosti klimatické zmeny spôsobili, že v istých obdobiach siahalo až ku Golanským výšinám, kým inokedy bola jeho hladina až o sto metrov nižšie. Vedci teraz predpovedajú, ho čaká ďalšie obdobie sucha, ktoré môže byť ešte drastickejšie, ako tie predchádzajúce.