Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VESMÍRNE LABORATÓRIUM: Uvidíte kotrmelce vo vzduchu aj levitujúcu vodu

Práce na vonkajšom plášti ISS. Na archívnej snímke Randy Bresnik. Foto: TASR/AP

Práci v kozme môžete priradiť rôzne prívlastky okrem jediného - nudná.

Bratislava 18. februára (Teraz.sk) – Vedci sa ani štyristo kilometrov nad zemským povrchom nenudia. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici majú naplánovaný takmer každý deň. Aj vrátane pokusov, ktoré občas vyzerajú ako skvelá zábava.

Šumivý nápoj bez pohára

Predstavte si, že ak by na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) zabudli zatvoriť vodovodný kohútik, nespôsobili by potopu ako ju poznáme tu na Zemi. Voda by sa voľne vznášala priestorom vo forme kvapôčok. V jednom z experimentov pred astronautmi "pláva" vodná guľa, do ktorej vložia šumivú tabletu. Čo sa ďalej bude diať, to si už pozrite vo videu. V tomto pokuse však nešlo ani tak o skúmanie toho, ako sa v nulovej gravitácii správajú kvapaliny. Skutočným zámerom bolo zachytenie celého pokusu na výkonnú kameru, ktorá je schopná zachytiť aj pozoruhodné detaily.



Hrozí vám v kozme nevoľnosť?

Ak sa vám len z pohľadu na kolotoč krúti hlava, video radšej preskočte. Po príchode na ISS zažívajú niektorí astronauti počas prvých hodín či dokonca dní pocity nevoľnosti a závraty. Súvisí to s tzv. vestibulárnym systémom, ktorý je v ľudskom tele zodpovedný za rovnováhu. Keďže v mikrogravitácii naše telo nedokáže rozlíšiť, či sa nachádzame v polohe hore alebo dole, systém je zmätený a odpoveďou organizmu môžu byť dokonca aj vidiny. Pozrite si, ako tento test zvládli astronauti.



Bežci, pripútajte sa

Americká astronautka NASA Karen Nybergová strávila vo vesmíre celkovo 180 hodín. Dobre vie, že dlhodobý pobyt v kozme si vyberá svoju daň na ľudskom organizme, preto sa udržiavala vo forme aj pravidelným športovaním. V nulovej gravitácií si však niektoré pohybové aktivity vyžadovali špeciálny postroj. Príprava na obyčajný beh tak vyzerá ako obliekanie sa do kazajky. Veď posúďte sami.



A krúti sa a krúti a krúti...

Ako dlho sa dokáže krútiť fidget spinner? Vo vesmíre sa z neho stáva takmer malý zotrvačník, pretože na neho v nulovej gravitácii nepôsobí trenie, ako na Zemi. Táto hračka sa dostala pred časom aj na ISS, kde si ňou astronauti takto krátia voľné chvíle.



Zdroj:
NASA, ESA