Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VESMÍR NA FOTKÁCH: Supermesiac aj sneh na Sahare ohromili svet

Na snímke supermesiac za zámkom Almodovar v juhošpanielskom meste Córdoba, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ak ste zvedaví, čo sa nad našimi hlavami dialo počas januára, čítajte ďalej.

Bratislava 28. januára (Teraz.sk) – Lepšie raz vidieť, ako tisíckrát počuť alebo v našom prípade čítať. Vesmír je fascinujúce miesto aj bez slov. Namiesto zdĺhavej obhajoby vám ponúkame tieto krásne snímky.

Januárový supermesiac

Začiatkom roka boli ľudia svedkami nezvyčajne krásneho divadla. V hlavnej úlohe sa predstavil náš najbližší satelit – Mesiac. Javil sa nám väčší a jasnejší, pretože bol k Zemi oveľa bližšie než zvyčajne. A tu sú fotografie, ktoré vytvorili ľudia z rôznych kútov našej planéty.


Neúspešná misia

Vesmír dokáže byť úžasný, a krutý zároveň. Na snímke je zachytený americký špionážny satelit s krycím menom Zuma, ktorý vyniesla do vesmíru z Mysu Canaveral na Floride raketa spoločnosti SpaceX. Satelit nedosiahol obežnú dráhu a predpokladá sa, že bol zničený. Nepodarilo sa mu oddeliť od druhého stupňa rakety Falcon 9 a zrejme sa buď rozpadol, alebo dopadol do mora.
Vypustenie rakety Falcon 9 z Mysu Canaveral na Floride v nedeľu 7. januára 2018.
Foto: TASR/AP

Nepokojný Jupiter

Ako podlaha z mramoru. Presne takto vyzerá povrch plynného obra našej slnečnej sústavy. Na snímke, ktorý zhotovila sonda Juno, vidieť búrlivé cyklóny na planéte Jupiter.
Pohľad sondy Juno na povrch planéty Jupiter.
Foto: www.nasa.gov

Začal sa nový deň

Takýto pohľad sa naskytol ruskému kozmonautovi Antonovi Škaprelovi z okna Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. "Pohľad na východ slnka z ISS je perfektný začiatok nového dňa,"napísal kozmonaut na sociálnej sieti a my musíme uznať, že je to úchvatný výhľad.
Pohľad z priestorov ISS na slnečný jas, ktorý začína osvetľovať planétu Zem.
Foto: www.nasa.gov

Galaktická rarita

Hubbleovmu vesmírnemu teleskopu sa podarilo zachytiť galaxiu s označením NGC 5866. Na jedinečnej snímke sa obrovské galaktické zoskupenie javí ako pretiahnutý svetelný meč. V skutočnosti ide o "bočný" pohľad na galaxiu.
Vzácny záber galaxie s označením NGC 5866, ktorú Hubble nasnímal zboku.
Foto: www.nasa.gov

Sneh na Sahare sme videli až z kozmu

Vesmírna družica misie Copernicus Sentinel - 2 poslala na Zem jedinečné zábery zvláštneho úkazu. Jedno z najteplejších miest planéty - Saharu - pokryla vrstva snehu. Na zábere vidieť oranžovo-hnedé pieskové duny pokryté snehom, aj červenú odlesnenú oblasť v alžírskej provincii El Bayadh. Na niektorých miestach napadlo aj 40 cm snehu a ide v poradí o tretie sneženie za takmer 40 rokov.
Zasnežená Sahara na fotografiách z družice.
Foto: www.esa.int

Zdroj: TASR, www.nasa.gov, www.esa.int