Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Gottlieb Dietl zaviedol automatický systém telefónnych ústrední

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pomocou Dietlového vynálezu rotačného prepínača bolo možné automatizovať pripojenia v rámci miestnych sietí. Prvý experiment sa uskutočnil vo Viedni 1. apríla 1905 pre 200 účastníkov.

Kežmarok/Bratislava 19. októbra (TASR) - Inžinier a technik Gottlieb Hubert Dietl sa zapísal do dejín ako vynálezca automatického systému telefónnych ústrední. Vo štvrtok 19. októbra uplynie 155 rokov od jeho narodenia.

Rodák z Kežmarku Gottlieb Hubert Dietl sa narodil 19. októbra 1862. Vyštudoval Technickú univerzitu vo Viedni (Technische Universität Wien, vtedy Rakúsko-Uhorsko), kde uskutočňoval aj svoje prvé pokusy. Po ukončení vzdelávania pôsobil na škole ako asistent. Od roku 1888 do roku 1890 pracoval ako vysoký štátny úradník v Argentíne.

Do viedenských poštových služieb vstúpil v roku 1892 a potom pracoval aj na ministerstve obchodu. Neskôr sa stal vedúcim odboru technického skúšania a zaoberal sa technickým vývojom telefónnych aparátov.

Technik niekoľko mesiacov študoval v spoločnosti Edison v Severnej Amerike a zúčastnil sa na mnohých zahraničných kongresoch a výstavách. Pomocou Dietlového vynálezu rotačného prepínača bolo možné automatizovať pripojenia v rámci miestnych sietí. Prvý experiment sa uskutočnil vo Viedni 1. apríla 1905 pre 200 účastníkov. O päť rokov neskôr nasledovala rozsiahla štúdia v rakúskom meste Graz. Zúčastnilo sa na nej 2000 individuálnych účastníkov a ďalších 1200 spoločností. V roku 1914 sa mu vo Viedni podarilo zaviesť poloautomatickú účastnícku voľbu pomocou telefónnej ústredne.

Neskôr zdokonalil telefónne inštalácie a vynašiel automatický systém pre telefónne ústredne. Čoskoro technickú novinku zaviedli doma i v zahraničí spolu so selektívnym otočným voličom a prístrojom.

Vynálezca a telekomunikačný odborník Gottlieb Hubert Dietl zomrel vo Viedni 25. mája 1946 vo veku 84 rokov.