Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Ženeve vydražili ružový diamant za vyše 44 miliónov eur

Na archívnej snímke zamestnankyňa aukčného domu Christie's pózuje s 19-karátovým ružovým diamantom s názvom "Le Grand Mazarin" (Veľký Mazarin). Foto: TASR/AP

Ružové diamanty väčšinou vážia menej ako jeden karát.

Ženeva 14. novembra (TASR) - Celkove 50,3 milióna švajčiarskych frankov (44,3 milióna eur) zaplatí kupca ružového diamantu Pink Legacy, ktorý vydražil v utorok v Ženeve aukčný dom Christie's. Padol tak nový svetový rekord, pokiaľ ide o cenu za jeden karát diamantu tejto farby, informovali tlačové agentúry AFP a AP.

Drahokam s hmotnosťou necelých 19 karátov je najväčším ružovým diamantom danej kvality, aký Christie's doteraz dražil. Víťazným dražiteľom je klenotnícka firma Harry Winston, patriaca do švajčiarskej skupiny Swatch.

Diamant Pink Legacy, objavený v Južnej Afrike približne pred 100 rokmi a vybrúsený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, kedysi patril rodine Oppenheimerovcov, ktorá celé desaťročia viedla diamantovú spoločnosť De Beers. Podľa Christie's patrí medzi chemicky najčistejšie drahokamy.

Ružové diamanty väčšinou vážia menej ako jeden karát. Tie, ktoré dosahujú najvyššiu kvalitu farebnosti a súčasne aj hmotnosť nad desať karátov, sa na podobných aukciách prakticky nevyskytujú, pripomenula AFP.