Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V rámci V4 sú najlacnejšie kancelárie v Bratislave

Foto: TASR/Henrich Mišovič

O jedno euro bola v porovnaní s Bratislavou drahšia Budapešť, kde si správcovia budov pýtali nájomné v priemere 12,5 eura na m2 za mesiac.

Bratislava 17. marca (TASR) - Počas 2. polroka 2011 stál v Bratislave prenájom štvorcového metra (m2) kancelárskych priestorov štandardu A v priemere 11,5 eura na mesiac. V rámci hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky (V4) malo tak hlavné mesto Slovenska stále najnižšie nájomné administratívnych priestorov v najvyššom štandarde. Ukázala to cenová mapa poradenskej spoločnosti v oblasti realít Colliers.

O jedno euro bola v porovnaní s Bratislavou drahšia Budapešť, kde si správcovia budov pýtali nájomné v priemere 12,5 eura na m2 za mesiac. V regióne V4 potom nasledovala Praha s cenou 17 eur a Varšava s 22,6 eura. Z ostatných krajín sa Bratislave cenovo približuje hlavné mesto Rakúska Viedeň s priemerným nájomným 18 eur. Oproti tomu podstatne drahšie kancelárie štandardu A boli v ukrajinskom Kyjeve, kde ich priemerná cena dosiahla 22,5 eura.

Ako uviedla spoločnosť Colliers, ceny prenájmov sa za posledných 6 mesiacov nezmenili vo väčšine krajín Európy, Blízkeho východu a Afriky (EMEA). "Najvýraznejší 17-% nárast cien prenájmu priestorov štandardu A zaznamenala Moskva," informovala poradenská spoločnosť. V hlavnom meste Ruska sa pohybovalo priemerné mesačná nájomné za m2 štandardu A na úrovni 52,5 eura. V rámci celej Európy bol však najdrahší londýnsky West End s cenou 83,4 eura.

Podľa prognóz by ceny nájmov kancelárskych priestorov štandardu A v regióne EMEA mali stagnovať aj v nasledujúcich 12 mesiacoch. Ďalší pokles možno očakávať na Blízkom východe a v mestách Atény a Lisabon. Naopak, hlavné centrá Londýn, Moskva, Mníchov a Frankfurt nad Mohanom by mali zaznamenať rast cien prenájmu.