Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V berlínskej ZOO spomínali na Knuta, ktorý pred rokom uhynul

KnutFoto: TASR/AP

Zviera, ktoré bolo prvým ľadovým medveďom narodeným v berlínskej ZOO po viac ako 30 rokoch, prilákalo za štyri roky života do zariadenia 11 miliónov návštevníkov.

Berlín 18. marca (TASR) - Pondelkové prvé výročie úhynu mimoriadne obľúbeného ľadového medveďa Knuta si už dnes prišlo do ZOO v Berlíne pripomenúť stovky ľudí. Viacerí z nich priniesli k jeho niekdajšiemu "príbytku" kvety a fotografie.

Zviera, ktoré bolo prvým ľadovým medveďom narodeným v berlínskej ZOO po viac ako 30 rokoch, prilákalo za štyri roky života do zariadenia 11 miliónov návštevníkov. "Knutmánia" prepukla tak v Nemecku, ako aj za jeho hranicami po jeho narodení v decembri 2006, keď ho chovatelia museli kŕmiť, pretože ho matka odvrhla. Knut sa dokonca objavil na titulnejh stránke časopisu Vanity Fair.

Knut sa 19. marca 2011 utopil v jazierku vo svojej ohrade. Videozáznam, zachytávajúci posledné minúty života obľúbeného zvieraťa, zaznamenal Knuta, ako sa na skale najprv točí v kruhu a napokon nekontrolovane padá do vody. Experti si lámali hlavu nad príčinami, po detailnom preskúmaní však zistili, že dôvodom bolo ochorenie Knutovho mozgu vírusového charakteru.



V predajniach so suvenírmi si záujemcovia mohli za 12 eur kúpiť pamätnú striebornú mincu vydanú pri príležitosti smutného prvého výročia a súčasne 775. výročia založenia Berlína. Na jej jednej strane je tak zobrazený pripravovaný Knutov pamätník, na druhej symbol nemeckej metropoly, ktorým je medveď.

Knutovu sochu, ktorú pripravuje istý umelec z Norimbergu a ktorá zachytí ľadového medveďa ako mláďa, by mali odhaliť v júni.

Berlínska pobočka svetoznámeho Múzea Madame Tussaudovej nevylúčila, že práve Knutova vosková figurína by mohla v prípade pretrvávajúceho záujmu návštevníkov rozšíriť súčasnú expozíciu a stať sa tak vôbec prvým zvieracím exponátom tohto múzea nemeckej metropoly.