Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel bozkávajúci námorník zo slávnej fotografie osláv konca vojny

Námorník zobrazený na ikonickej fotografii, ako počas osláv skončenia druhej svetovej vojny na newyorskom námestí Times Square bozkáva ženu. Fotografiu zhotovil fotožurnalista Alfred Eisenstadt pre časopis Life. Fotografiu publikovali pod názvom "Deň víťazstva nad Japonskom na Times Square". Foto: TASR/AP

George Mendonsa na danej snímke, ktorú zhotovil fotožurnalista Alfred Eisenstadt pre časopis Life, vášnivo objíma a bozkáva ženu v bielej rovnošate zdravotnej sestry.

Washington 19. februára (TASR) - Námorník zobrazený na ikonickej fotografii, ako počas osláv skončenia druhej svetovej vojny na newyorskom námestí Times Square bozkáva ženu, zomrel vo veku 95 rokov. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na jeho rodinných príslušníkov.

George Mendonsa na danej snímke, ktorú zhotovil fotožurnalista Alfred Eisenstadt pre časopis Life, vášnivo objíma a bozkáva ženu v bielej rovnošate zdravotnej sestry. Fotografiu publikovali pod názvom "Deň víťazstva nad Japonskom na Times Square". Eisenstadt 14. augusta 1944 nasnímal štyri zábery.

Mendonsa, ktorý slúžil v Tichomorí, bol v čase vzniku fotografie doma na dovolenke. Dlhé roky tvrdil, že mladým námorníkom na slávnej snímke je on, avšak potvrdilo sa to až nedávno vďaka moderným technológiám rozpoznávania tváre. Ženou z fotografie je Greta Friedmanová, ktorá zomrela v roku 2016 ako 92-ročná.

Momentka vznikla náhodne a Mendonsa sa s Friedmanovou nepoznal. "Bežal som pred ním so svojou Leicou a obzeral sa, či sa nerysuje zaujímavá situácia. Potom som v okamihu zbadal, ako námorník schytil niečo svetlé a stlačil som spúšť. Ak by mala oblečené tmavé šaty, záber by nevznikol," vysvetlil fotograf.