Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

John Legend je prvý černoch so ziskom Emmy, Grammy, Tony a Oscara

Spevák John Legend, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tento štatút, známy pod skratkou EGOT, je považovaný za svätý grál múzických umení.

Los Angeles 10. septembra (TASR) - Americký spevák a hudobný skladateľ John Legend sa v nedeľu stal jedným z úzkej skupiny umelcov, ktorým sa počas kariéry podarilo získať ceny Emmy, Grammy, Tony a Oscara. Tento štatút, známy pod skratkou EGOT, je považovaný za "svätý grál" múzických umení, informuje stanica BBC.

Legend sa zároveň stal prvým černochom s touto bilanciou. Sošku Emmy získal za produkciu programu "Jesus Christ Superstar Live in Concert" spolu s jeho pôvodnými tvorcami Andrewom Lloydom Webberom a Timom Riceom, ktorí si v nedeľu na udeľovaní Emmy v príslušnej kategórii v Los Angeles taktiež doplnili svoju zbierku ocenení.

Legendovi trvalo skompletizovanie štatútu 12 rokov, pričom je spolu s muzikálovým skladateľom Robertom Lopezom najmladšou osobou so ziskom daných štyroch ocenení. Legend má 39 rokov a v decembri oslávi 40; Lopez zavŕšil štatút EGOT v roku 2014 niekoľko týždňov po 39. narodeninách a zostáva najmladším víťazom.

Americký hudobník má na konte desať cien Grammy, jedného Oscara za pôvodnú pieseň z filmu "Selma" (2014) a jednu cenu Tony, ktorú získal vlani za spoluprodukovanie divadelnej hry "Jitney". Štatút EGOT má momentálne na konte celkovo iba 15 ľudí vrátane Audrey Hepburnovej, Whoopi Goldbergovej alebo Marvina Hamlischa.