Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Bratislava Ústredná nákladná stanica

Železničná stanica Bratislava Ústredná nákladná stanica Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 19. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale ďalšiu bratislavskú stanicu, tentoraz ŽST Bratislava Ústredná nákladná stanica.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

.

Železničná stanica Bratislava Ústredná nákladná stanica


Železničná stanica Bratislava ÚNS alebo ústredná nákladná stanica je železničná stanica v Bratislave, ktorá leží na trati ŽSR číslo 132 Bratislava hlavná stanica - Nové Mesto - Petržalka – Rajka. Budova leží vľavo v smere od hlavnej stanice v Bratislave.




Prvú etapu jej výstavby dokončili v roku 1973, vtedy slúžila ako náhrada za zrušenú trať v centre hlavného mesta sprevádzkovaním prekládky cez ÚNS k Starému mostu cez rieku Dunaj. Osobné vlaky tu začali jazdiť v roku 1987, pomerne dlho po otvorení Prístavného mosta. V roku 2011 na stanici definitívne ukončili prevádzku vlakov osobnej dopravy a je určená na nákladnú dopravu. Nie je tu ani predajňa cestovných lístkov.

Zo stanice vedie vlečka na kontajnerový terminál a do spoločnosti Slovnaft, ako aj spojka do prístavnej stanice Pálenisko/Juh.