Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Časy, keď chránila a pomáhala Verejná bezpečnosť

Zvýšená premávka na našich cestách prináša so sebou stále viac dopravných nehôd. O bezpečnosť sa starajú v pravidelných dopravných bezpečnostných kontrolách príslušníci dopravných inšpektorátov verejnej bezpečnosti. Príslušníci dopravného inšpektorátu VB v Žiline práporčík Viktor Macuška a podpráporčík Jozef Jendrušák pri meraní rýchlosti, 03.05.1968. Foto: TASR / J. Valko

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 23. októbra (Teraz.sk/TASR) - Pozrite si dobové fotografie z archívu TASR na ktorých Vám Teraz.sk prináša obetavú prácu príslušníkov Verejnej bezpečnosti, ktorí zodpovedne dozerajú na bezpečnosť a poriadok v uliciach našich miest. Aspoň tak o tom vypovedajú originálne popisky fotografov tlačovej agentúry z rokov 1961 až 1989, ktoré vám prinášame vďaka spolupráci s portálom Vtedy.sk.

Verejná bezpečnosť (VB) ako súčasť Zboru národnej bezpečnosti plnila v rokoch 1947 - 1991 úlohy polície. Na rozdilel od Štátnej bezpečnosti tvorila väčšinu práce príslušníkov VB agenda bežnej kriminality. Na druhej strane, v časoch totality boli trestnými činmi aj mnohé činnosti, ktoré sú dnes obvyklé a legálne, napríklad súkromné podnikanie.



Nad dodržiavaním dopravných predpisov a bezpečnou dopravou predovšetkým v uliciach mesta obetavo bdejú príslušníci Verejnej bezpečnosti dopravného inšpektorátu v Košiciach, 26.04.1961.
Foto: TASR / M.Tuleja


Ako ukazujú snímky, pracovný den členov dopravnej hliadky je plný zodpovednosti. Ďakujem, všetko v poriadku - tak často končí cestná kontrola strážmajstra Daniela Barana, 26.04.1961.
Foto: TASR / M.Tuleja


Už 10 rokov uplynulo od vzniku Pomocnej stráže verejnej bezpečnosti. Jednou z nich na úseku cestnej dopravy je jednotka PS VB v Drienovci, okres Košice.Otto Jablonský, člen PS VB pri kontrole vodičského preukazu, 09.06.1962.
Foto: TASR /J. Valko


S prichádzajúcim jarným počasím vyrastie dopravný ruch na cestách. Príslušníci dopravných oddelení Verejnej bezpečnosti, ktorí sa starajú o dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a svojimi zásahmi predchádzajú dopravným nehodám, budú mať plné ruky práce. ciest a miestnych komunikácií.Nadporučík Ján Kubej vydáva hliadke pokyn na zastavenie vozidla, ktoré porušilo pravidlá cestnej premávky, 26.03.1964.
Foto: TASR / J.Valko


K stovkám tých, ktorí sa starajú o bezpečnosť na našich cestách, patria príslušníci dopravnej služby z oddelenia VBv Michalovciach.Znamenie pre zastavenie vozidla v jazde nebýva pre niektorých riadičov vždy príjemné, hlavne pre tých, ktorí porušili dopravné predpisy, 26.03.1964.
Foto: TASR / J. Valko


Krajský dopravný inšpektorát Verejnej bezpečnosti v Banskej Bystrici robil v týchto dňoch diaľkovú cestnú kontrolu motorových vozidiel. Kontrolovali dodržiavanie novej vyhlášky o pravidlách v cestnej premávke Č.80/66. Zo 130 kontrolovaných vozidiel pri osemdesiatich zistili dopravné priestupky. Sedem nákladných áut vyradili z prevádzky pre zlý technický stav, 03.05.1967.
Foto: TASR / J. Valko


Medzi príslušníkmi dopravných orgánov Verejnej bezpečnosti, ktorí riadia dopravu na križovatkách väčších slovenských miest, prebiehala v posledných mesiacoch súťaž o najlepšieho regulovčíka. Nadstrážmajster František Kalej z Košíc na bratislavskej križovatke Záhradnícka - Karadžičova, 14.12.1970.
Foto: TASR / J. Lofaj


Práporčícka škola Verejnej bezpečnosti v Spišskom Podhradí,jediná svojho druhu na Slovensku. Dvojročné internátne štúdium na tejto škole sa končí maturitou. Pod vedením skúsených pracovníkov bezpečnosti sa žiaci školy oboznamujú v dobre vybavených špeciálnych učebniach s odbornými predmetmi, potrebnými na výkon služby. Poručík Peter Bulík vysvetľuje žiakom používanie vysielačiek, 18.11.1974.
Foto: TASR / A.Haščák


Záber zo školy pohotovostného útvaru ZNB, ktoré zachytávajú poslucháčov v náročnej príprave pre ich budúcepovolanie, 23.04.1981.
Foto: TASR / P. Neubauer


Pod patronátom ZNB v Prešove už päť rokov pracuje na ZŠ Májového povstania českého ľudu v Prešove dopravnýkrúžok.Podpráporčík Martin Bodnár a nadstrážmajster Michal Berežňák oboznamujú mladých„dopravákov s najčastejšie používanou technikou pri bezpečnostno-preventívnych dopravných akciách, 05.03.1989.
Foto: TASR / S. Písecký