Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Obrazy jesenné, krása a či pusto zrazu je?

Na voľných priestranstvách a najmä v predmestiach Bratislavy vidieť deti ako púšťajú šarkany. Je to znak toho, že k nám zavítala jeseň. Aj Alenka s Dušanom sa pripravujú na túto zábavu-radovánky to detí v jeseni, 28.9.1956 Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 6. októbra (TASR/Teraz.sk) - Jeseň je obdobím malebných scenérií, zberu úrody, hodov či jarmokov. Jej čaro dokážu oceniť najmä deti. Púšťajú šarkany a vymýšľajú hry z gaštanov i lístia.

Takéto obrazy jeseň k nám priniesla.

V Horskom parku 1989
Na archívnej snímke z 22. októbra 1989 jeseň v bratislavskom Horskom parku.
Foto: TASR - Alexander Buzinkay


Jeseň v Bratislave 1973
Na archívnej snímke z 9. novembra 1973 jeseň v bratislavskom parku.
Foto: TASR - Tibor Babjak


Drak pred štartom 1955
Ako každá čiastka roku, tak aj jeseň prináša so sebou osobitné čaro. Jesenné detské hry skrývajú mnoho radostného vzrušenia, a to nielen tým mladým, ale i starým. Len čo mocnejšie zaduje severák, odnášajúci do neznáma suché lístie stromov, vyhrnie sa mládež miest i dedín na voľné priestranstvá a púšťa do vzduchu pestrofarebné draky. Je to radosti, keď sa začne šarkan dvíhať. Drak pred štartom. Mladí konštruktéri skúmajú závažie a odstraňujú posledné technické chyby.
Foto: Archív TASR


Zbieranie gaštanov 1956
V polesiach štátnych lesov na Slovensku zbierajú gaštany na zimné prikrmovanie lesnej zveri. Napríklad v Lesnom závode Gabčíkovo, kde je vedúcim polesia Ján Poldauf, nazbierali už 20 kg gaštanov. Celkovo pripravia pracujúci štátnych lesov na zimné prikrmovanie zveri okolo 30 vagónov gaštanov, ktoré sú výdatným krmivom a pochúťkou pre zver.
Foto: Archív TASR


Na gaštany 1956
V polesiach štátnych lesov na Slovensku zbierajú gaštany na zimné prikrmovanie lesnej zveri. Napríklad v Lesnom závode Gabčíkovo, kde je vedúcim polesia Ján Poldauf, nazbierali už 20 kg gaštanov. Celkovo pripravia pracujúci štátnych lesov na zimné prikrmovanie zveri okolo 30 vagónov gaštanov, ktoré sú výdatným krmivom a pochúťkou pre zver. Žiačky Valéria Horváthova a Katarína Bottová patrili v zbere gaštanov medzi najusilovnejšie.
Foto: Archív TASR


Návrat do mladosti 1972
Jeseň je tu a s ňou i púšťanie šarkanov. I tí starší, pomáhajúc deťom a vnúčatám pri tejto zábave, pripomenú si chvíle mladosti, 22.09.1972.
Foto: TASR / J. Lofaj


Toľká radosť 1973
Už dávno sme nemali takú krásnu jeseň. Zo slniečka hoci už zubatého - majú, pravda, najviac radosti deti, 30.10.1973
Foto: TASR


Jeseň na Dunaji
Veľký Dunaj a jeho ramená vytvárajú na juhozápadnom Slovensku úchvatné prírodné krásy, ktoré očaria milovníkov prírody najmä v jeseni. V rozsiahlych lesoch pozdĺž Dunaja hniezdia kŕdle najrôznejšieho vtáctva a vody Dunaja i jeho ramien oplývajú množstvom rýb. Preto sa povodie Dunaja stáva eldorádom poľovníkov a rybárov i vodných športov. Jesenné zábery z ramena Dunaja a priľahlých lesov v okolí Gabčíkova.
Foto: Archív TASR


Na nábreží Dunaja 1966
Na archívnej snímke z 22. októbra 1966 jeseň na nábreží Dunaja v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Železná studnička 1970
Na archívnej snímke z 20. októbra 1970 zlatožltým lístím obsypané výletné miesta na Železnej studničke, známom rekreačnom stredisku Bratislavčanov.
Foto: TASR - Štefan Petráš