Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNICEF: Najvyššia detská úmrtnosť je v Pakistane, najnižšia v Japonsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štatisticky vzaté jeden z 22 novorodencov v Pakistane zomrie v prvom mesiaci života, v Stredoafrickej republike je to jeden z 24 a v Afganistane jeden z 25.

New York 20. februára (TASR) - Najhoršie šance na prežitie po narodení majú deti v Pakistane, Stredoafrickej republike (SAR) a Afganistane. Naopak - najlepšie sú na tom deti v Japonsku, na Islande, v Singapure a vo Fínsku. Vyplýva to zo správy o úmrtnosti novorodencov, ktorú v utorok zverejnil Detský fond OSN (UNICEF). Slovensko sa v tomto rebríčku zahŕňajúcom 184 krajín, umiestnilo na 149. mieste.

Štatisticky vzaté jeden z 22 novorodencov v Pakistane zomrie v prvom mesiaci života, v Stredoafrickej republike je to jeden z 24 a v Afganistane jeden z 25, informovala agentúra DPA.

Celkovo zomrie podľa UNICEF-u v prvom mesiaci života 2,6 milióna detí. Jeden milión z nich sa nedožije druhého dňa svojho života.

Osem z krajín v prvej desiatke rebríčka sa nachádza v subsaharskej Afrike. Okrem SAR ide o Somálsko, enklávu Lesotho v Juhoafrickej republike, Guinea-Bissau, Južný Sudán, Pobrežie Slonoviny, Mali a Čad. Predovšetkým chudoba a konflikty sú na príčine toho, že tehotné ženy v týchto krajinách majú výrazne horšiu zdravotnú starostlivosť ako ženy v priemyselne rozvinutých krajinách.

Novorodenci majú najlepšiu šancu na prežitie v Japonsku, na Islande, v Singapure a vo Fínsku. V Japonsku - krajine s najnižšou novorodeneckou úmrtnosťou - zomrie len jedno z 1111 detí. Novorodenec tam má takmer 50-krát vyššiu šancu na prežitie ako dieťa v Pakistane.

Slovensko sa umiestnilo na 149. mieste spolu s Novým Zélandom. V oboch krajinách zomrie jedno z 333 narodených detí.

Podľa riaditeľky UNICEF-u Henrietty Foreovej je možné väčšine úmrtí predísť. Primárnymi príčinami neonatálnej smrti sú predčasný pôrod a problémy pri samotnom pôrode, zápal pľúc, meningitída a sepsa.

UNICEF zdôrazňuje, že o tehotné ženy by sa mali starať vyškolené pôrodné asistentky. Dôležitá je aj dostupnosť dezinfekčných prostriedkov a čistej vody, dojčenie, kontakt s matkou hneď po narodení a dobrá výživa. "Vieme, že väčšinu z týchto detí môžeme zachrániť cenovo dostupnými a dobrými riešeniami," povedala Foreová.

Rebríček detskej úmrtnosti UNICEF-u nájdete tu.