Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Trenčianska medovnikárka triumfovala na svetovej olympiáde v Nemecku

Mária Muráriková s diplomom a medailou Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ocenenie získala za unikátne medovníkové repliky historických pamiatok z vyhoreného zámku Krásna Hôrka.

Trenčín 10. októbra (TASR) – Trenčianska medovnikárka Mária Muráriková zažiarila na medzinárodnom fóre. Na svetovej kuchárskej olympiáde v nemeckom Erfurte získala v nedeľu 7. októbra najvyššie ocenenie za unikátne medovníkové repliky historických pamiatok z vyhoreného zámku Krásna Hôrka. V kategórii cukrárska artistika získala zlatú medailu za „sladké“ renesančné kachle zo 16. a pohovku zo 17. storočia.

„Vo svojom cukrárskom diele som sa rozhodla zobraziť symboliku tragédie zámku Krásna Hôrka. Celý zámok by sa zobrazoval len ťažko, preto som sa rozhodla urobiť medovníkovú repliku vzácnych renesančných kachlí zo 16. storočia, ktoré sú v Rákocziho trakte. Tie originálne sú dielom banskobystrických kachliarskych dielní, vyznačujú sa nádhernou reliéfnou ornamentikou a prekrásne ornamenty na kachliciach znázorňujú vázu s granátovým jablkom. Moje cukrárske dielo je vernou replikou originálneho historického skvostu,“ povedala úspešná medovnikárka s tým, že samotné kachle sa jej zdali opustené, a tak k nim dorobila ešte repliku pohovky zo 17. storočia.

Galéria: Pozrite si nádherné diela slovenskej medovnikárky



Mária Muráriková sa medovnikárstvu venuje už viac ako tri desaťročia a na medzinárodnej scéne nie je žiadnym nováčikom. Zdobia ju vavríny z prestížnych cukrárskych olympiád, ale i iných podujatí, na ktorých prezentuje šikovnosť svojich rúk spojenú s ojedinelým cukrárskym citom. Ako povedala, aj z „obyčajných“ surovín ako vajcia, cukor, soľ, múka či med sa dajú urobiť umelecké diela. Na svojom víťaznom diele z Erfurtu pracovala asi 290 hodín.