Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

TRAPPIST POD DROBNOHĽADOM: Je v nových svetoch viac vody ako na Zemi?

Na umeleckej snímke predstava, ako by mohol vyzerať povrch planéty TRAPPIST-1f. Foto: TASR/AP

Hmotnosť niektorých exoplanét systému TRAPPIST-1 tvorí až z piatich percent voda.

Bratislava 11. február (TASR/Teraz.sk) – Intenzívny záujem vedcov o telesá v systéme TRAPPIST-1 prináša ďalšie „revolučné“ poznatky. Štúdia zverejnená v časopise Astronomy and Astrophysics podporuje teóriu o ďalších planétach s potenciálnymi vyhliadkami na život. Zároveň ponúka ešte lepší obraz o ich atmosférach a zložení.

Stále zaujímavejšie výsledky

Sústava siedmich planét (označené sú písmenami b, c, d, e, f, g a h) obieha okolo hviezdy typu červený trpaslík, ktorá sa nachádza vo vzdialenosti 40 svetelných rokov od Zeme (svetelný rok je vzdialenosť, ktorú svetlo preletí za jeden rok). Astronómovia ich spozorovali relatívne nedávno a úžasný objav oznámili verejnosti minulý rok koncom februára.

Odvtedy sa im darí získavať aj pomocou výkonných pozemných a vesmírnych teleskopov ďalšie fascinujúce údaje. Najnovším je zistenie, že väčšinou ide o kamenisté planéty, ktorých hmotnosť tvorí až z piatich percent voda, t. j. ide o 250-krát väčšie množstvo, aké obsahujú oceány našej domovskej planéty. Výskumný tím pod vedením astrofyzika Michaela Gillona naznačil, že tieto vzdialené vesmírne telesá sú v porovnaní so Zemou oveľa bohatšie na vodu.

Základom je atmosféra

Forma, v akej sa na planétach nachádza voda, závisí aj od ich vzdialenosti od materskej hviezdy TRAPPIST-1 a aké množstvo tepla na ne dopadá. Na planétach, ktoré sú najbližšie k hviezde, ide o vodu vo forme atmosférických pár, na ostatných zase o ľad.

„Planéty, ktoré skúmali, sa nachádzajú v tzv. obývateľnej zóne v okolí svojej materskej hviezdy. Je teda predpoklad, že ak by ich atmosféry neboli príliš husté alebo naopak príliš riedke, mohla by byť na povrchu exoplanéty vhodná teplota na existenciu tekutej vody,“ uviedol pre Teraz.sk astronóm Ľubomír Hambálek z Astronomického ústavu SAV.



Našli sme si dvojča?

Najväčšiu radosť majú vedci zo štvrtej planéty v poradí, označenej aj ako TRAPPIST-1e. Malo by ísť o planétu pozemského typu s veľkým potenciálom výskytu vody v kvapalnom skupenstve.

Z pozorovaní Hubbleovho vesmírneho teleskopu vyplynulo, že atmosféry najmenej troch z exoplanét a to konkrétne d, e a f, neobsahujú také množstvo vodíka, ktorý by z nich robil nehostinné a horúce „nové svety“. „Nepriehľadnosť atmosfér týchto troch planét sa viac podobá modelu atmosféry, ktorý obsahuje vodu, oxid uhličitý a dusík, než atmosfére zloženej hlavne z vodíka a metánu, akú majú plynné obry,“ vysvetlil Hambálek.

Vzrušujúca budúcnosť výskumu

Nové odhalenia, odpovede, ale aj prekvapenia. To všetko môže priniesť ďalší a ešte podrobnejší výskum exoplanetárneho systému TRAPPIST-1. V najbližšej budúcnosti by sa mala stať predmetom overovania amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ako aj Európskej vesmírnej agentúry ESA, dokonca možnosť prítomnosti molekúl biologického pôvodu.

Prelomové zistenia vedci vkladajú aj do nových výkonných prístrojov. Jeden by mal začať svoju misiu už o rok.

„Tieto povzbudzujúce poznatky predurčujú sústavu TRAPPIST-1 na ďalšie skúmanie budúcimi ďalekohľadmi, napr. JWST (James Webb Space Telescope). Výskumníci budú mať lepšiu predstavu, na čo sa konkrétne v ďalšom skúmaní zamerať,“ dodal Hambálek.