Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Thajská polícia zadržala v Bangkoku 150 kilogramov pašovanej slonoviny

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Jej hodnota sa pohybuje okolo 15 miliónov thajských bahtov, čo je v prepočte menej ako pol milióna dolárov.

Bangkok 12. januára (TABLET.TV) – Thajská polícia zadržala takmer 150-kilogramovú zásielku pašovanej slonoviny. Jej hodnota sa pohybuje okolo 15 miliónov thajských bahtov, čo je v prepočte menej ako pol milióna dolárov, informovala o tom agentúra AP.

"Domnievame sa, že ide o ten istý gang, ktorý stojí za nelegálnym obchodovaním so slonovinou v našej krajine. Tieto kly mali ísť cez Laos a Vietnam do Činy. V Thajsku je takéto obchodovanie, žiaľ, stále veľmi populárne," uviedol pre agentúru policajný komisár Chalermkiat Sriworakhan.



Podľa thajských úradov najväčší dopyt o pašovanú slonovinu eviduje polícia v Číne. Táto zásielka, ktorá mala takisto smerovať do krajiny draka, pozostávala z viac ako troch desiatok úlomkov sloních klov. Tento raz išlo o vzácne druhy.

"Z toho, čo som videl, sú tieto kly od veľmi veľkých slonov, ktorých je dnes ťažké nájsť aj v Afrike vo voľnej prírode," vyhlásil Somkiat Sunthornpitakkul z Oddelenia národných parkov a divočiny.

Len v minulom roku zadržali thajské úrady viac ako 500 kusov vzácnej slonoviny v šiestich samostatných prípadoch. Naposledy to bolo 330 kilogramov sloních klov v hodnote takmer 17 miliónov thajských bahtov, v prepočte približne pol milióna eur.