Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pripadajú vám oblaky obyčajné? Spoznajte ich význam pre klímu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Každý rok 23. marca WMO a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový meteorologický deň na osobitnú tému.

Ženeva 23. marca (TASR) - Oblaky zohrávajú kľúčovú úlohu pri predpovediach počasia, ale aj pri vydávaní výstrah meteorologickými službami. Podporujú vodný cyklus a celý klimatický systém. V dejinách ľudstva oblaky inšpirovali básnikov, výtvarníkov, hudobníkov, fotografov a všetkých ľudí, ktorí obdivujú krásu. V roku 2017 téma Svetového meteorologického dňa, ktorý pripadá na 23. marca, znie: Pochopenie oblakov (Understanding Clouds), informuje Svetová meteorologická organizácia (WMO) na svojom webe.

Svetový meteorologický deň sa pripomína po Svetovom dni vody, ktorý pripadá na 22. marca.

WMO prostredníctvom tohtoročnej témy zdôraznila "veľký význam oblakov na stav počasia, klímy a vodných zdrojov". Oblaky predstavujú jeden z kľúčových faktorov pri skúmaní klimatických zmien.

Pri príležitosti Svetového meteorologického dňa v roku 2017 vychádza nové vydanie Medzinárodného atlasu oblakov. Ide o najnovšiu, najúplnejšiu a najkompletnejšiu revíziu prestížnej publikácie. Prvýkrát je Medzinárodný atlas oblakov spracovaný digitálnou technikou a bude možné pozrieť si ho na počítači prípadne na mobilnom zariadení. Medzinárodný atlas oblakov predstavuje jedinú úplnú referenčnú autoritu pokiaľ ide o identifikáciu oblakov, uvádza WMO. Medzinárodný atlas oblakov vznikol koncom 19. storočia, v 20. storočí bol niekoľkokrát revidovaný, naposledy v roku 1987 a vychádzal vo vytlačenej podobe na papieri.

Každý rok 23. marca WMO a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový meteorologický deň na osobitnú tému. Tento deň je spomienkou na 23. marec 1950, keď vstúpil do platnosti Dohovor o Svetovej meteorologickej organizácii, na základe ktorého WMO vznikla. V roku 1951 sa WMO stala špecializovanou agentúrou OSN. WMO je nástupkyňou po Medzinárodnej meteorologickej organizácii (IMO), založenej v roku 1873.

Svetová meteorologická organizácia so sídlom v Ženeve predstavuje autoritu vo všetkom, čo sa týka stavu a pohybu v atmosfére, skúma jej interaktivity s oceánmi, študuje prejavy súvisiace s ovzduším, rovnako aj hydrológiu a súvisiace geofyzikálne javy. Zjednodušene povedané, zaujíma sa o všetko, čo súvisí s meteorológiou, klimatológiou, hydrológiou, ovzduším a jeho ochranou.

Počasie, ovzdušie a vodný kolobeh nepoznajú štátne hranice, preto je potrebná účinná medzinárodná spolupráca na zabezpečenie rozvoja meteorológie a operačnej hydrológie. Práve WMO poskytuje účinný rámec na medzinárodnú spoluprácu v daných oblastiach.