Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Najvyššie položená včelnica je na streche hotela na Štrbskom Plese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O včely sa bude raz za týždeň starať a kontrolovať ich profesionálny včelár.

Štrbské Pleso 20. júna (TASR) – Najvyššie položenú včelnicu na Slovensku umiestnili nedávno na jednom z hotelov na Štrbskom Plese. V nadmorskej výške 1380 metrov bude chovať dohromady päť včelstiev s približne 150.000 včelami. Tri z nich sa už na streche aklimatizujú od nedele (17.6.), ďalšie k nim pribudnú v najbližších dňoch. "Nadmorská výška včelám určite neublíži, predpokladáme, že by sa tu včelám mohlo dariť. Na streche sú dobré slnečné podmienky, úle sú osadené letáčmi na východ. Je tu veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi podnetné," uviedla Jana Znášiková z Občianskeho združenia Apis Carpatica.

O včely sa bude raz za týždeň starať a kontrolovať ich profesionálny včelár. Zimu prečkajú v úľoch, ktoré sú zateplené a v prípade extrémneho počasia sa zateplia ešte ďalšími doskami. Znášiková dodala, že horšie ako tatranská zima je neskorý nástup jari. Podľa nej je momentálne ťažko povedať, aká bude produkcia toto leto. "Dve včelstvá sú veľmi dobre rozplodované, ak nebude veľká zima počas leta, je možné, že testovacia ukážková znáška by aj mohla byť už tento rok," dodala Znášiková.

Včely v úľoch sú situované na roštoch na streche fitnes v zadnej časti hotela, smerom k parkovisku tak, aby mali možnosť vyletieť priamo do lesa. Projekt realizuje vedenie hotela v spolupráci s uvedeným OZ, ktoré včely aj doviezlo. "Sme hotel v prírode, čoraz viac sa hovorí o vymieraní včiel a ich dôležitosti pre ľudstvo, preto sme chceli aj my urobiť niečo pre prírodu a inšpirovali sme sa včelami na mestských strechách v Prahe a Bratislave," uviedla riaditeľka Hotela FIS Erika Fočarová.

Farebné úle vyrobili v slovenskom včelárstve Lupták a ekologickými farbami ich maľovali členovia personálu hotela. Motívmi a ornamentmi ich vyzdobila stála návštevníčka Tatier Mária Roháľová. Podľa Fočarovej sa neobávajú, že by mali okrem bežných hostí aj nechcenú medvediu návštevu. "Úle sú umiestnené na vysokej streche bez rebríka, takže veríme, že ich to sem nepriláka," ubezpečila riaditeľka.

V rámci projektu Včely v horách pripravuje tento tatranský hotel aj náučný chodník s infopanelmi o včelách a ich význame, drevené lavičky, sochu s motívom včiel, detskú preliezačku a oddychovo-náučnú zónu. Zároveň chcú pripraviť včelárske víkendy zamerané nielen pre tých, ktorí sa túžia stať včelármi, ale aj pre deti. Pre ne bude pripravený tréningový úľ a možnosť vytvoriť si vlastnú sviečku zo včelieho vosku.