Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Sovy už začali s jarným hniezdením

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Sovy si hniezda nestavajú, ani neupravujú výstelkou.

Bratislava 15. marca (TASR) - Sovy ako súmračné či nočné tvory žijú spravidla skryté pred ľudským zrakom. Aktuálne však prítomnosť sov prezradí druhovo špecifické húkanie počas toku. Ten jarný je omnoho výraznejší a dochádza počas neho dokonca k súbojom.

"Na Slovensku sa pravidelne vyskytuje desať druhov sov, niektoré začínajú hniezdiť už vo februári. Tok býva okrem oteplenia ovplyvnený množstvom ďalších faktorov, napríklad fázami Mesiaca či dostupnosťou potravy," povedal Samuel Pačenovský z Ochrany dravcov na Slovensku. Soví samčekovia si podľa neho hlasovými prejavmi obhajujú teritórium a vábia samičky k dutine či búdke. Sovy sa prestanú ozývať v čase, keď samička sedí na vajciach, alebo keď sa vyliahli mláďatá. "Počuť ich budeme opäť po vyletení sovíčat," hovorí Pačenovský.

Sovy skúma už 30 rokov. Najviac pozornosti venuje najmenšiemu u nás žijúcemu druhu, ktorý je len o málo väčší od vrabca a volá sa kuvičok vrabčí. Tomuto druhu sa do búdok na Slovensku veľmi nechce, no iné sovy, napríklad pôtik, kuvik, sova obyčajná či sova dlhochvostá, ich s obľubou obsadzujú. Výroba a inštalácia búdok pre sovy vyžaduje dostatok odborných znalostí. Treba vedieť o biologických nárokoch druhov, a na základe toho správne umiestniť búdku, napríklad aj z hľadiska dostatku potravy.

"Tento rok som ako prvého zaznamenal ozývať sa dvoch samčekov pôtika kapcavého v horských lesoch Veľkej Fatry už v januári," priblížil Pačenovský zistenia zo svojho pozorovania. "Druhá v poradí bola myšiarka ušatá vo februári na Podunajskej nížine s jej typickým dvojslabičným húkaním a tlieskaním krídlami," hovorí. Myšiarku zväčša počuť v otvorenej krajine, no hniezdi aj priamo na sídliskách.

Veľmi skoro podľa Pačenovského začína s tokom a hniezdením najväčšia sova na Slovensku, výr skalný. Tok vrcholí vo februári. Počuť ho možno z kameňolomov, zrúcanín či skalných stien.

Prvé náznaky jarného toku sovy obyčajnej začul v Malých Karpatoch a z lesov je teraz počuť aj sovu dlhochvostú, ktorá je rožšírená najmä na východe. Z povál hospodárskych budov sa môžu ozývať kuviky obyčajné a pri veľkom šťastí aj mimoriadne vzácne plamienky driemavé.

Sovy si hniezda nestavajú, ani neupravujú výstelkou. "Preto sú pre ne dôležité porasty s dostatkom vhodných stromov a pomáhame im tiež búdkami," uzatvára Pačenovský.