Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

SNG knihami prvý raz predstavuje výtvarné dielo S.Filka a A.Daučíkovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Knihy vznikli na základe niekoľkoročného výskumu a sú to prvé komplexnejšie publikácie o týchto výrazných osobnostiach súčasného slovenského a európskeho umenia.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Slovenská národná galéria (SNG) vydala dve vyše 400-stranové knihy, ktorými umožňuje bližšie spoznať tvorbu a význam Stana Filka a Anny Daučíkovej. Vznikli na základe niekoľkoročného výskumu a sú to prvé komplexnejšie publikácie o týchto výrazných osobnostiach súčasného slovenského a európskeho umenia.

"Vzrastá medzinárodný záujem o dielo výnimočného neoavantgardného umelca, aj preto sme ho chceli podrobnejšie spracovať. Doteraz vyšli rôzne knižné pokusy o Filkovej tvorbe, ale toto je najkomplexnejšie chronologicky spracované. Je to prvá časť, možno pribudnú ďalšie," na nedávnom slávnostnom uvedení knihy v SNG povedal Aurel Hrabušický, ktorý s Luciou Gregorovou Stach sú autori úvodnej monografie Stano Filko 1.

Kapitoly ich štúdií sa striedajú podľa obrazového materiálu. Predstavujú Stana Filka (1937–2015) s ťažiskom tvorby v 60. a 70. rokoch a v grafickom riešení knihy dizajnéra Petra Lišku.

"Filko mal veľký medzinárodný potenciál a dospel k veľkej syntéze fascinujúceho multimediálneho diela. Sme radi, že nám informáciami prispeli výtvarníci, súkromní zberatelia, galérie a archívy nielen na Slovensku. Časť knihy je venovaná aj Filkovým textom," dodala Lucia Gregorová Stach.

Prvá súborná publikácia A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie / Trans_formations predstavuje v slovensko-anglickej verzii dielo Anny Daučíkovej (1950) za vyše 40 rokov. Obsahuje i výstavy a účasť na video-festivaloch od čias štúdia u Václava Ciglera v ateliéri skla v architektúre na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1972–1978). Vtedy sa venovala najmä skleneným objektom a šperkom. Nadväzujú obdobia malieb, koláží a fotografií (1979–1991), videa a nových médií od 90. rokov.

SNG začala v roku 2016 pripravovať Daučíkovej katalóg k medzinárodnej výstave Dokumenta 2017. Zámer sa zmenil na knihu, aby bol obsiahnutý celý rozsah jej takmer nezverejneného diela. Experimentovala s rôznymi umeleckými druhmi, technikami a postupmi tvorby, venuje sa tiež menšinám v umení. Na VŠVU založila ateliér videa, učí v Prahe na Akadémii výtvarných umení, vystavuje, prednáša a publikuje na Slovensku aj v zahraničí.

"Kniha nevznikala ľahko, menil sa i okruh autorov. Sú v nej Daučíkovej denníkové texty a manifest tvorby, obrazová dokumentácia diela a jeho premien. Kľúčové momenty jej života a práce v Bratislave, Moskve a Prahe sa prelínajú s textami," informovala editorka knihy Monika Mitášová.

"Bola som nútená pozrieť sa dozadu, sumarizovať určité životné etapy. Som feministka aj rada, že kniha existuje, i že som našla spriaznené duše na spoluprácu pri jej tvorbe," dodala Daučíková.