Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Slovenská lekárska komora spúšťa vzdelávací portál pre lekárov

Lekársky portál i-med, ilustračné foto Foto: i-med

Ako lekárska komora informovala, portál bude bezplatný a lekári tam nájdu stovky prednášok a článkov z medicíny.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) spúšťa bezplatný vzdelávací portál pre lekárov i-med.sk. Nájdu tam stovky prednášok a článkov zo všetkých oblastí medicíny, nahrávky z konferencií či videá z operácií. Komora získala na tvorbu portálu takmer 1.750.000 eur z Európskeho sociálneho fondu, doposiaľ využila asi polovicu.

"Vzdelaný lekár pacienta ošetrí ďaleko lepšie ako nevzdelaný. Medicína ide nesmierne rýchlo dopredu," ozrejmil význam portálu pre pacienta prezident komory Milan Dragula. "Bude to najväčší e-learningový portál na Slovensku," doplnil na dnešnej tlačovej konferencii. Najväčšie výhody portálu podľa neho spočívajú v tom, že sa lekári môžu vzdelávať zadarmo, všade tam, kde majú prístup k internetu a navyše, prostredníctvom neho môžu získavať kredity. Príspevky lekárov umiestnené na novom portáli prechádzajú dvojstupňovou kontrolou. Najprv ich skontroluje recenzent, potom ich zhodnotí redakčná rada a vyjadriť sa k nim v diskusii k článku môžu aj lekári, ktorí ich budú na portáli čítať. Príspevky tvoria okrem slovenských lekárov aj lekári z Česka.

Prístup na i-med.sk však nemajú lekári z Bratislavského kraja. Pravidlá EÚ totiž pri projektoch s cieľom konvergencie zakazujú využívať eurofondy pre najvyspelejšie regióny. Bratislavskí lekári však môžu tvoriť príspevky na portál. Prístup k obsahu získajú po skončení čerpania európskych prostriedkov v roku 2013. "Cieľ konvergencie si dal za úlohu z EÚ stierať rozdiely medzi regiónmi. Teda úlohou tohto cieľa je, aby sa lekári, ktorí sú vidiecki a nemajú také možnosti prístupu k informáciám ako bratislavskí, priblížili k tým bratislavkým," povedala Mária Bérová, ktorá na ministerstve zdravotníctva zodpovedá za neinvestičné projekty. "SLK toto prežíva veľmi ťažko. Lekári, ktorí pracujú v Bratislavskom kraji sa nemôžu takto vzdelávať, hoci sú tu mnohé koncové nemocnice, kde chodia pacienti z celého Slovenska," reagovala koordinátorka projektu Mária Jurigová. Okrem bratislavských lekárov je však portál otvorený pre všetkých lekárov, aj pre tých, ktorí nie sú členmi SLK.

Komora plánuje v blízkej budúcnosti zabezpečiť pre užívateľov portálu bezplatný prístup aj na spoplatnené zahraničné medicínske portály. Doteraz lekári na i-med.sk vyplnili 8000 kreditových testov a získali za ne viac ako 20.000 kreditov sústavného vzdelávania.