Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slováci snívajú o dovolenke v Dominikánskej republike a na Bora Bora

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Realita v porovnaní s dovolenkou snov je však trochu iná. Najčastejšia destinácia dovolenkujúcich Slovákov je Chorvátsko.

Bratislava 21. júna (TASR) - Dominikánska republika a Bora Bora sú dve destinácie, ktoré v cestovateľskej ankete definovali Slováci ako vysnívanú dovolenku.

Najviac hlasujúcich si vybralo Dominikánsku republiku, druhou vysnívanou destináciou je Bora Bora, ostrov vo Francúzskej Polynézii a treťou sú Maldivy. Medzi lákavé miesta Slováci zaradili aj Seychely, Kubu, Dubaj či Thajsko.

Realita v porovnaní s dovolenkou snov je však trochu iná. Najčastejšia destinácia dovolenkujúcich Slovákov je Chorvátsko. Z prieskumu tiež vyplynulo, že dovolenkám dominujú letné mesiace júl a august. Slováci cestujú maximálne dvakrát do roka.

Foto: TASR/AP
Na dovolenku Slováci najčastejšie cestujú s rodinou, partnerom a kamarátmi, väčšinou letecky alebo vlastným autom. Cestovnú kanceláriu si ľudia podľa prieskumu vyberajú na základe referencii a ceny. Asi tri štvrtiny ľudí uprednostňuje dovolenku vo forme relaxu a polovica z ľudí z ankety prispôsobuje termín svojej dovolenky na termín voľna nahláseného v práci alebo kupuje dovolenku ako "last minute".

Anketa portálu cestovanie.sk prebiehala od 27. apríla do 31. mája. Zapojilo sa do nej 9160 Slovákov starčích ako 20 rokov.