Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Sloboda zvierat počas 25 rokov existencie pomohla 38.000 zvieratám

Z osláv 25 rokov organizácie Sloboda zvierat 7. júla 2018 v Bratislave. Na snímke návštevník trávi čas spolu so psíkom z útulku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Psy prichádzajú do útulku najmä z ulice, ide o túlavé psy.

Bratislava 7. júla (TASR) – Sloboda zvierat v týchto dňoch oslavuje 25. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripravili v sobotu popoludní zamestnanci bratislavského útulku pre návštevníkov akciu, počas ktorej môžu psov nielen venčiť, ale zúčastniť sa aj niektorej z pripravených aktivít.

Z osláv 25 rokov organizácie Sloboda zvierat 7. júla 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Počas dňa varíme vegetariánsky guláš, máme pripravené aktivity pre deti. Táto aktivita je zároveň oslavou tohtoročného veľkého úspechu, že sa podarilo zakázať vystupovanie a drezúru divožijúcich zvierat v cirkusoch," povedala pre TASR Kristína Devínska z oddelenia kampaní Slobody zvierat. Okrem toho sa návštevníci podujatia môžu dozvedieť viac informácií o Slobode zvierat, zapojiť sa do tomboly, či pozrieť si premietanie, ktoré približuje hospodárske zvieratá.

Na snímke psi z útulku počas osláv 25 rokov organizácie Sloboda zvierat 7. júla 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Psy prichádzajú do útulku najmä z ulice, ide o túlavé psy. Niekedy sa nám podarí nájsť ich majiteľa, ale máme tu aj ťažšie prípady. Sú to psíky odobraté z veľmi zlých podmienok a prichádzajú tu v zlom zdravotnom stave," uviedla Devínska. V bratislavskom útulku sa nachádza v súčasnosti zhruba 210 psov, pričom kapacita je okolo 300 miest. "V priebehu dňa sa k nám dostane priemerne päť zvierat a počas lepších dní takýto počet zvierat dáme na adopciu," priblížila. Zároveň zhrnula, že za 25 rokov existencie pomohla Sloboda zvierat približne 38.000 zvieratám.

Z osláv 25 rokov organizácie Sloboda zvierat 7. júla 2018 v Bratislave. Na snímke návštevníci trávia čas spolu s psíkmi z útulku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Z osláv 25 rokov organizácie Sloboda zvierat 7. júla 2018 v Bratislave. Na snímke návštevníci trávia čas spolu so psíkmi z útulku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Okrem psov sa v útulku nachádzajú aj mačky. "Väčšina mačiek, ktoré tu máme, sú také, ktoré sú odchytené v rámci mesta. Všetky zvieratá sú veterinárne ošetrené, kastrujú sa, a potom sa navracajú naspäť do prostredia, kde sme ich našli," povedala Devínska s tým, že pre mačky, ktoré žijú na ulici, je kastrácia najlepšia forma prežitia. Podľa nej majú tieto zvieratá ťažký život a od narodenia musia bojovať o prežitie a je to o to ťažšie, keď majú stále mláďatá, o ktoré sa musia starať.