Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Skupina Mirai vydáva nový album Arigató

Skupina MIRAI. Foto: Archív skupiny MIRAI.

Na jeseň predstaví skupina novinkový album na turné a prvýkrát zamieri do veľkých sál.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Česká skupina Mirai vydala nový, v poradí druhý štúdiový album. Arigató v japončine znamená ďakujem a Arigató je aj názov druhej štúdiovky tejto populárnej českej formácie. Prichádzajú s ním po dvoch rokoch od vydania debutovej platne s názvom Konnichiwa.

Novinkový album ponúka jedenásť piesní, sú nimi Otchi, Chci tě mít do rána, Hometown, I přes to všechno, Achillova pata, Pojď ke mně blíž, Yahoda, Byt (vystěhovanej), My 2 spolu, Billboardy, Chci tančit (Live acoustic). Už v januári vydali prvý singel Otchi, ktorý bol predzvesťou albumu, druhým singlom bol Hometown.

„Na tomto albume sa dosť podieľal aj náš producent Ondřej Fiedler. S ním sme skoro všetky pesničky písali vo dvojici. Ten proces bol trocha iný, pri prvej platni sa viac autorsky podieľali aj chlapci z kapely, teraz je to už viac o mne. S ním sa mi veľmi dobre píše a skladá, aj produkuje,“ povedal pre TASR líder Mirai Navrátil a dodal: „Na platni je zlaté 'kolečko' a z neho vedú zlaté žily, má to znázorňovať akúsi japonskú misku a tie praskliny sú tie žily. Je to japonská technika, ktorá sa volá Kincugi. Vychádza zo základu, že v nedokonalosti hľadá človek krásu. Je to súbor zaujímavých myšlienok, aj keď tá tvorba a konkrétne pesničky nie sú vyložene tvorené tak, že z nich cítiť japonskú stopu. Ja ešte špeciálne cez moju mamku mám k nim špeciálny vzťah, moja mamka je Japonka a ja som sa v Japonsku narodil. Ale som Čech ako poleno.“



K jedenástim piesňam na novom albume Mirai Navrátil doplnil: „Na platni sme zachytili množstvo silnejších emócií, či už pozitívnych aj negatívnych, čo už každého autora vedie k písaniu, všetko je však reálne a zo života. Napríklad pesnička Otchi je o stroskotaní v živote. Hometown je zase o našich domovoch, v klipe sme mali všetci naše rodiny, babičky, mamky, tatkov a je to taká srdcová pesnička, kde sme chceli podčiarknuť a zdôrazniť silu domova, že človek má to svoje miesto, kde sa rád vracia.“

Kapela Mirai je na scéne od roku 2014, pochádza z Frýdku-Místku, jej lídrom, spevákom a gitaristom je Mirai Navrátil. Do troch rokov vyrastal v Japonsku, jeho matka je Japonka a otec je Čech. Japončina je tak dôležitou súčasťou jeho života, preto aj názvy albumov sú v japončine. Ďalšími členmi kapely sú bubeník Šimon Bílý, ktorý s Miraiom hral už v skupine Dolls In The Factory, basový gitarista Michal Stuhlík a gitarista Tomáš Javůrek. Prvý singel Dítě robotí vydali Mirai na začiatku roka 2015, po ňom to bola skladba Souznění. Tretí song Cesta z města im priniesol prvý úspech. V júni 2015 vydali aj rovnomennú EP platňu Cesta z města. Bodovali aj s piesňou Divadlo. V októbri 2017 vydali debutový album Konnichiwa (Dobrý deň). Získali zaň cenu Anděl ako objav roku 2017 aj cenu Český slávik Mattoni ako objav roka. Za pieseň Když nemůžeš získali Slávika ako najstreamovejšia skladba a najlepšia skladba poslucháčov Rádia Impulz. V januári 2019 vydali singel Otchi, v auguste druhý singel Hometown a v závere septembra druhý album Arigató, na ktorom sa obe piesne nachádzajú.

Na jeseň predstaví skupina novinkový album na turné a prvýkrát zamieri do veľkých sál. Mirai Tour 2019 začnú 15. novembra v Herálci, ďalšími zastávkami budú 21. novembra Bratislava, Ostrava (22. 11.), Brno (26. a 27. 11.) a Praha 3. decembra.

Odporúčame tiež: