Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

RTVS v stredu odvysiela dokument a diskusiu o A. Dubčekovi

Alexander Dubček, archívna snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Dubček je často spájaný s Pražskou jarou a rokom 1968.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie v stredu (17.4.) od 20.30 h na Jednotke dokument o Alexandrovi Dubčekovi. Jeho obhajcom v celonárodnej ankete Najväčší Slovák bude Jozef Golonka. Spolu s ním bude divákov Dubčekovým životom sprevádzať aj historik Pavel Pollák. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Dubček je často spájaný s Pražskou jarou a rokom 1968. "Osud Slovenska mu však nebol ľahostajný ani počas druhej svetovej vojny. Aktívne sa zapojil do Slovenského národného povstania, počas ktorého bol zranený. V roku 1939 vstúpil do, ešte vtedy ilegálnej, komunistickej strany. Do oficiálnej politiky sa zapojil o desať rokov neskôr," priblížila RTVS.

Presadzoval socializmus s ľudskou tvárou a jeho kariéra v strane a popularita medzi občanmi rástla. Trvalo to až do roku 1968, keď vojská Varšavskej zmluvy obsadili Československo. Dubček sa odvtedy pomaly vytrácal z verejného života. "Vrátil sa doň až po revolúcii v roku 1989. Jeho život a práca mali veľký význam a vplyv aj na dnešné Slovensko. Známe, ale aj menej známe informácie z jeho života prinesie aj subjektívny dokument v stredu večer," spresnila RTVS.

Obhajcom Dubčeka bude Golonka. „Alexandra Dubčeka som obhajoval už pred 50 rokmi, keď som bol kapitánom národného tímu, ktorý nastúpil na ľad pod jedným jasným heslom – Všetci za Dubčeka a všetci za národ,“ povedal. Spolu s ním bude divákov dokumentom sprevádzať historik novodobých dejín Slovenska Pollák. Ten bol dlhoročným spolupracovníkom a blízkym priateľom Dubčeka. V diskusii ako oponenti vystúpia historik Stanislav Sikora a politológ Samuel Abrahám.

V stredu 24. apríla odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Gustávovi Husákovi.