Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Projekt Blumental je jednotkou aj vďaka stropnému chladeniu

Foto: Corwin Capital

CORWIN CAPITAL, a. s., je prvým developerom, ktorý prináša pre svojich rezidentov systém stropného chladenia v kombinácii s obnoviteľnými zdrojmi chladu a tepla.

Bratislava 29. septembra (OTS) - Dostáva sa tak na prvé miesto, pokiaľ ide o technológie na meranie a reguláciu teploty v bytoch.

Výnimočnosť projektu Blumental osloví najmä toho, kto sa zaujíma o nové technológie a o ich kombinovanie pri získavaní chladu a tepla alebo aj teplej úžitkovej vody prostredníctvom obnoviteľných zdrojov. Rezidenti, ktorí budú už onedlho bývať v prvej etape na tejto adrese v centre Bratislavy, sa preto budú môcť pochváliť týmito výhodami:

- Chladenie a kúrenie v bytoch im bude zabezpečovať jedinečná kombinácia plynového tepelného čerpadla s centrálnym zásobovaním tepla (z teplárenskej spoločnosti);

- Chlad do bytov pre stropné chladenie bude z nízko potenciálneho zdroja, ktorý bude vyrábať aj teplú úžitkovú vodu ako odpadový prvok (plynové tepelné čerpadlo pri vyrábaní chladu bude zároveň vyrábať aj teplú úžitkovú vodu a v zime zabezpečí teplo do vykurovacieho systému).


Laicky vysvetlené, vzduch v bytoch sa tu bude ochladzovať vďaka vode, ktorá bude prúdiť v rúrkach s úzkym priemerom zabudovaných v strope. Na chladenie vody sa pritom bude využívať potenciál okolitého vzduchu, ktorý sa v plynovom tepelnom čerpadle premení na chlad. O fungovaní technológie viac aj vo videu: http://blumental.eu/benefity_stropneho_chladenia.html

Je to sálavý systém, pričom sálanie prebieha nad rosným bodom, ktorý sa pohybuje v závislosti od vlhkosti vzduchu. Ide o tzv. vysokoteplotné chladenie. Voda v rúrkach je chladnejšia ako teplota v miestnosti a prebytočné teplo do seba rovnomerne pohlcuje. Rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou sú spravidla nižšie ako pri chladení klimatizáciou. Teplota stien je však nižšia ako teplota vzduchu, čo je pre telo výhodné, lebo prebytočné teplo môže sálať do okolia a to ho pohltí. Sálanie je pre telo najkomfortnejším spôsobom znižovania vlastnej teploty,“ vysvetľuje Matúš Izakovič, technický vedúci projektovania systému stropného chladenia.

Začiatkom októbra 2016 sa začne výstavba II. etapy rezidencie projektu Blumental. Druhá etapa prinesie tri osempodlažné bloky uzatvárajúce celý projekt z južnej strany. Celkovo sa počíta so 75 bytmi s výmerou od 33 po viac ako 150 štvorcových metrov pri cenách približne 2 700 eur/m2 s DPH. Pôjde o jedno- až päťizbové byty. Ich predaj sa už začal, o čom informuje aj reklamná kampaň pod názvom „Pane Bože, ďakujem!“. Osloviť má rezidentov, ktorí vedia oceniť výhodnú lokalitu a nadštandardné bývanie s výhľadom v blízkosti jedného z najkrajších kostolov na Slovensku. Okrem týchto benefitov bude k dispozícii aj nové, štýlové námestie. Na celej stavbe sú použité kvalitné materiály s kamennou fasádou, ale aj elektricky ovládané žalúzie. Kampaň preto ukazuje na úprimnú radosť a vďaku rezidentov za nové bývanie, ktoré bude príjemné a komfortné.

Popri výstavbe bytov sa pokračuje aj s výstavbou ďalšej etapy administratívnej časti nazvanej Blumental Offices, ktorá bude mať celkovú rozlohu približne 15 000 m2 vrátane jej prvej etapy. Prinesie tiež občiansku vybavenosť na prízemí, kde sa počíta s kaviarňami, reštauráciami, obchodnou vybavenosťou a s ďalšími službami. Parkovanie zabezpečí približne 650 stojísk pod zemou a na povrchu.

Predpokladaný termín dokončenia druhej etapy sa predpokladá na záver roku 2018. Viac informácií na http://blumental.eu/