Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Prístroj vynálezcu z Utekáča určí, akými chorobami človek trpí

Na snímke Milan Pupala so svojím prístrojom na určovanie ochorení podľa farebného spektra. Foto: TASR/Jozef Poliak

Prístroj by mal aktivovať bunky v kostnej dreni, aby sa potom posilnené dostali do chorého orgánu.Prístroj je už na 80 % hotový.

Utekáč 22. apríla (TASR) - Kolektory zo skleneného odpadu či zariadenie na zachytávanie energie v cestných tuneloch, alebo stroj na stabilizáciu a posilnenie buniek v kostnej dreni - to sú za uplynulé roky najpozoruhodnejšie návrhy amatérskeho vynálezcu Milana Pupalu z Utekáča. Okrem odbornej literatúry je mu pri objavných myšlienkach najväčším pomocníkom príroda.

Prvým jeho vynálezom bol kolektor zo sklenených výplní termosiek, ktoré sa kedysi vyrábali v závode Clara v Utekáči. "Keďže kazových výplní bolo strašne veľa, rozmýšľal som, ako ich zmysluplne využiť," spomína na objaviteľské začiatky.

Postupne prišiel na nápad napojiť na seba prostredníctvom zafarbených hliníkových tyčí desiatky takýchto výplní, ktoré by na slnku vyrábali teplo. "Keďže termoska udržuje teplo, napadlo ma, že ho vlastne môže aj vyrábať," približuje svoj prvý nápad. S netradičným kolektorom oslovil vtedy aj Výskumný ústav sklársky - ten ho ale po čase zamietol. "Je to škoda, hlavne keď si uvedomíme, že výroba termosiek v závode sa skončila, ale dnes sa tam mohli vyrábať práve kolektory," skonštatoval.

Ďalším významným vynálezom, na ktorom pracuje niekoľko ostatných rokov, je stroj na stabilizáciu a posilnenie buniek v kostnej dreni. Prístroj, ktorý zaberá veľkú časť jeho obývacej izby, je už na 80 % hotový. Na drevenej konštrukcii je točiaci sa kruh, originálna lampa a drôty na prívod elektriny.
Na snímke Milan Pupala so svojím prístrojom na určovanie ochorení podľa farebného spektra.
Foto: TASR

"Je to prístroj, ktorým môžem ľudom určiť ich choroby," hovorí. Pri jeho konštrukcii vychádzal z toho, že všetci sme nastavení na kmitočty svetla. "Je to ako farebné spektrum dúhy. Všetci pri pohľade na dúhu hovoria, že im je príjemne. Jej spektrum je energia, ktorá nás dobíja," podotýka.

Podľa Pupalu každá farba svetelného spektra má vplyv na rôzne ľudské orgány. Človek sa na prístroji pozerá do stredu farebného kruhu a diagnostik na základe elektromagnetických vĺn, ktoré telo vydáva a za pomoci kyvadla určí, ktorý systém ľudského tela je chorý. "Zjednodušene, tento prístroj by mal slúžiť na to, aby aktivoval bunky v kostnej dreni, aby sa potom posilnené dostali do chorého orgánu," uviedol.

O svojom vynáleze už napísal aj knihu a nazval ju Cesta človeka a jeho duševného energetického kódexu v kozmickom priestore. Vie, že na podobné vynálezy pozerá časť ľudí s dešpektom, svoje úsilie chce ale doviesť do konca a prístroj aj ponúknuť na zhodnotenie odborníkom.

Najnovším jeho vynálezom, zatiaľ len v rovine návrhu, je zariadenie na získavanie elektriny z rozbitého elektromagnetického poľa vzduchu na železnici, v cestných tuneloch či na protihlukových zábranách. "Vieme, že autá, ktoré idú po diaľnici, tlačia pred sebou vzduch. Táto obrovská elektromagnetická energia pri tom vôbec nie je využitá. Získať a využiť by sme ju dokázali napríklad pomocou malých turbín, ktoré by boli zavesené v cestných tuneloch či na protihlukových zábranách. Takto získaná energia by patrila medzi najekologickejšie."