Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Primerané množstvo kofeínu zdravie neohrozí

Ilustračné foto Foto: TASR /American Chemical Society

O káve o kofeínových nápojoch sa zvyčajne hovorí, že sa nezapočítavajú do pitného režimu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Kofeín sa vyskytuje v rôznych potravinách, napríklad v čajových lístkoch, kávových bôboch a kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába čokoláda, ale dá sa vyrobiť aj umelo. Primeraná konzumácia kofeínu u dospelých osôb – teda približne rovnaké množstvo, aké je obsiahnuté v dvoch až troch šálkach kávy alebo piatich až šiestich plechovkách kolových perlivých nápojov, nie je podľa odborníkov spojená so žiadnymi negatívnymi účinkami na zdravie. Na Slovensku je limit kofeínu v nealkoholických nápojoch stanovený na 150 mg/l a 350 mg/l v energetických nápojoch.

Kofeín sa dobre vstrebáva z tráviaceho traktu a jeho účinok sa prejaví asi po 15 minútach. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po šiestich hodinách, úplne až po 24 hodinách. "Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky 2. typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných ochorení a môže podporovať zdravie," uviedol gastroenterológ a primár odborných ambulancií Miloš Bubán.

Foto: TASR/AP

Káva a dehydratácia, mýtus


O káve o kofeínových nápojoch sa zvyčajne hovorí, že sa nezapočítavajú do pitného režimu. "Odborné údaje z vedeckých zdrojov publikované v posledných rokoch nepotvrdili dlhodobo tradované správy o tom, že káva a kofeínové nápoje spôsobujú dehydratáciu organizmu. Výsledky výskumov ukázali, že káva a kofeínové nápoje nezvyšujú objem 24–hodinového moču u zdravých dospelých jedincov v porovnaní s inými nápojmi, ktoré neobsahujú kofeín," vysvetlil gastroenterológ a odborník na zdravú výživu Peter Minárik. Všeobecné povedomie o tom, že káva s kofeínom dehydratuje alebo že nápoje s obsahom kofeínu neprispievajú k celkovej hydratácii, sa preto dnes podľa jeho slov už pokladá skôr za nepotvrdený mýtus.

Mierny diuretický účinok po kofeíne je však známy a nepopierateľný. Tento efekt kofeínu na tvorbu moču sa však u pravidelných konzumentov kofeínovej kávy vďaka tolerancii na kofeín oslabuje. "Ani u príležitostných ani u pravidelných konzumentov kofeínových nápojov však nedochádza k dokázateľnému zvýšeniu celodennej tvorby moču a k zníženej hydratácii. Treba zdôrazniť, že prevenciou dehydratácie je predovšetkým striktné dodržiavanie zásad dostatočného pitného režimu v súlade s  aktuálnymi potrebami organizmu u konkrétneho človeka," zhrnul Minárik.