Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Príchod nového čínskeho roka spájajú oslavy, stretnutia a dary

Na archívnej snímke čínske tanečnice v tradičných kostýmoch tancujú v chráme Ta-kuan-jüan počas osláv nového lunárneho roka. Foto: TASR/AP

Podľa lunárneho kalendára bol stanovený začiatok roka 2018 na 16. februára, čo je zároveň dňom, kedy bude súčasný rok kohúta vystriedaný rokom psa.

Bratislava 13. februára (TASR) - V druhej polovici februára sa oficiálne začnú najväčšie čínske sviatky v roku – oslavy nadchádzajúceho nového roka, nazývané tiež Sviatky jari. Podľa lunárneho kalendára bol stanovený začiatok roka 2018 na 16. februára, čo je zároveň dňom, kedy bude súčasný rok kohúta vystriedaný rokom psa. TASR o tom informoval Ruixiang Wang z Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky v SR.

Príchod čínskeho nového roka spájajú tri kľúčové slová: oslavy, stretnutia a dary. Pri tejto príležitosti pripravilo čínske veľvyslanectvo v utorok hudobné predstavenie s tanečnými prvkami v podaní skupiny Nair band. "Táto skupina je nositeľom mongolského kultúrneho dedičstva v podobe tradičnej mongolskej hudby hranej na ich tradičných nástrojoch," povedal Wang.

Čínsky horoskop je založený na 12-ročnom cykle, teda každý rok sa nesie v inom zvieracom znamení. Číňania zvieratám vždy pripisovali veľkú silu a typické vlastnosti, ktoré sa premietli aj do daného roka. Nový rok začína v ázijskej krajine každý rok iným dátumom, ktorý je odvodený od lunárneho kalendára.