Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pozostatky múru okolo varšavského geta budú historickou pamiatkou

Dve zachované časti múru, ktorý oddeľoval židovské geto vo Varšave od okolia, majú zaradiť do zoznamu historických pamiatok. Uviedol to v utorok 20. februára 2018 predstaviteľ regionálneho pamiatkového úradu, ktorého citovala agentúra AP. Uvedený múr bol postavený v roku 1940, keď nacisti pristúpili k odizolovaniu časti poľského hlavného mesta, označovanej vtedy ako "židovská štvrť". Bariéra bola vysoká štyri metre vrátane jednometrového vrchného pásu z ostnatého drôtu. Približne 450.000 tamojších obyvateľov zomrelo na následky vyhladovania a chorôb alebo v plynových komorách vyhladzovacieho tábora Treblinka. Geto a väčšinu múra, ktorý ho obkolesoval, Nemci zničili v roku 1943. Na snímke zvyšky tehlového múru na varšavskej ulici Sienna vo Varšave 20. februára 2018. Foto: TASR/AP

Podľa zverejneného návrhu majú byť zvyšky tehlového múru na varšavskej ulici Sienna chránené ako svedectvo danej doby, a tým uchované pre ďalšie generácie.

Varšava 21. februára (TASR) - Dve zachované časti múru, ktorý oddeľoval židovské geto vo Varšave od okolia, majú zaradiť do zoznamu historických pamiatok. Uviedol to v utorok predstaviteľ regionálneho pamiatkového úradu, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa zverejneného návrhu majú byť zvyšky tehlového múru na varšavskej ulici Sienna chránené ako svedectvo danej doby, a tým uchované pre ďalšie generácie. Objektu predstavujúcemu "jedinečné historické memento" pripisuje "neoceniteľnú hodnotu pre židovský i poľský národ".

Uvedený múr bol postavený v roku 1940, keď nacisti pristúpili k odizolovaniu časti poľského hlavného mesta, označovanej vtedy ako "židovská štvrť". Bariéra bola vysoká štyri metre vrátane jednometrového vrchného pásu z ostnatého drôtu. Približne 450.000 tamojších obyvateľov zomrelo na následky vyhladovania a chorôb alebo v plynových komorách vyhladzovacieho tábora Treblinka.

Geto a väčšinu múra, ktorý ho obkolesoval, Nemci zničili v roku 1943. Stovky obyvateľov sa vtedy vzbúrili, povstanie v gete však bolo v máji uvedeného roku potlačené, pričom takmer všetkých povstalcov zabili.