Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zabávač Bill Cosby slávi 80-ku. Jeho povesť pošpinili sexuálne kauzy

Bill Cosby, archívne foto. Foto: TASR/AP

So sťažnosťou sa na súd obrátila istá Kanaďanka, ktorá tvrdila, že ju Cosby nadrogoval a obťažoval.

Filadelfia/Bratislava 12. júla (TASR) - Americký komik, herec a televízny producent Bill Cosby patrí medzi najuznávanejších zabávačov v Spojených štátoch amerických (USA). Dnes sa dožíva životného jubilea 80 rokov.

Svetovej verejnosti je známy najmä svojím charakteristickým humorom verne odrážajúcim bežné rodinné situácie a ich riešenia. Medzi najznámejšie úlohy Billa Cosbyho patrí rola Cliffa Huxtablea v situačnom komediálnom seriáli Show Billa Cosbyho (The Cosby Show, 1984–1992).

William Henry Cosby, Jr. sa narodil 12. júla 1937 vo Filadelfii v americkom štáte Pensylvánia. Zásluhou svojej športovej zdatnosti dostal štipendium na Temple University, popri štúdiu si privyrábal ako barman. Práve v nočných kluboch našiel vďačné obecenstvo pre svoj chytľavý humor a onedlho spôsobil doslova revolúciu v americkej javiskovej komike.

V roku 1965 dostal úspešný komik príležitosť v televízii, keď získal hlavnú úlohu v seriáli I Spy (Ja, špión, 1965). Stvárnenie agenta Alexandra Scotta vynieslo Billovi Cosbymu tri ceny Emmy (1966, 1967, 1968) a nomináciu na Zlatý glóbus (1967). Od roku 1969 sa objavoval vo vlastnom sitkome The Bill Cosby Show. Prvá séria sa vysielala iba dva roky a herec v nej vystupoval v úlohe učiteľa. Neskôr sa podieľal na vzniku animovaného humoristicko-vzdelávacieho seriálu Fat Albert and The Cosby Kids (Tučný Albert a Cosbyho deti, 1972). Popri budovaní kariéry herec študoval na University of Massachusetts, kde mu udelili doktorát.



Celosvetovo populárnym sa Bill Cosby stal ako ideálny otec, úspešný lekár s morálnymi hodnotami v seriáli The Cosby Show (Show Billa Cosbyho), ktorý mu vyniesol dva Zlaté glóbusy (1985, 1986) a ďalšiu nomináciu na toto ocenenie (1987). Vďaka jeho komediálnemu talentu a svojskému humoru sa diváci s postavou a jej každodennými problémami ľahko stotožnili. Hviezdou seriálu bola popri Cosbym aj Phylicia Rashadová, ktorá stvárnila jeho manželku Clair. Dokonalá rodinka Huxtableovcov, ktorá si získala milióny priaznivcov nielen v USA, kraľovala televíznym obrazovkám v rokoch 1984 až 1992.

Bill Cosby sa uplatnil aj na filmovom plátne. Po boku Sidneyho Poitiera si zahral v komédiách Uptown Saturday Night (V meste v sobotu večer, 1974), Let's Do It Again (Urobme to znovu, 1975) a A Piece of the Action (Akcia, 1977). Jeho filmografiu dopĺňajú napríklad aj snímky California Suite (Apartmán v Kalifornii, 1978), Ghost Dad (Otec je duch, 1999) alebo Malcolm X (1992).

Po úspechoch na televíznych obrazovkách začal herec písať. Je napríklad autorom knihy Fatherhood (1986), ktorá sa na 54 týždňov stala bestsellerom. Okrem toho naspieval 21 albumov, za ktoré získal niekoľko prestížnych cien Grammy.

Od roku 1998 udeľujú v USA Cenu Marka Twaina. Určená je tým, ktorí prostredníctvom humoru ovplyvňujú americkú spoločnosť. K laureátom tohto ocenenia patrí aj Bill Cosby, ktorý si cenu prevzal v roku 2009.

V roku 2005 obvinili amerického komika zo sexuálneho obťažovania. So sťažnosťou sa na súd obrátila istá Kanaďanka, ktorá tvrdila, že ju Cosby nadrogoval a obťažoval. Postupne pribudli podobné obvinenia asi od 60 žien. Prvý proces s prominentným obžalovaným sa zažal 5. júna v Norristowne v americkom štáte Pennsylvánia.