Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Populácia bledule jarnej karpatskej vo Vihorlate sa zmenšila

Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské (Leucojum vernum subsp. carpaticum) v Národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina 21. marca 2019. Ide o najväčšiu lokalitu s výskytom týchto zákonom chránených kvetov, ktorá sa nachádza neďaleko obce Jovsa v okrese Michalovce. Foto: TASR Roman Hanc

Bleduľa jarná karpatská sa vo Vihorlate vyskytuje aj na iných miestach, prevažne v blízkosti potokov a zamokrených lúk.

Jovsa 21. marca (TASR) – Národná prírodná rezervácia (NPR) Jovsianska hrabina v Michalovskom okrese sa opäť odela do biela. Dôvodom sú rozkvitnuté bledule jarné karpatské. Ich populácia sa však za posledné roky výrazne zmenšila. TASR o tom informoval botanik Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat Ján Bosák.

"Tieto tisícové populácie bledule môžeme vidieť kvitnúť v marci, začiatkom apríla odkvitajú, zostávajú len cibule v zemi, ktoré prečkajú do ďalšej jari," ozrejmil. Bleduľa jarná karpatská je rastlina z čeľade amarylkovité. Považuje sa za východokarpatský subendemit. Od bledule jarnej, ktorá má zelené škvrny na okvetných lístkoch, sa líši tým, že sú pre ňu typické žlté škvrny, je mohutnejšia a má zvýšený počet dvojkvetých jedincov v populácii.

Na Slovensku jej výskyt evidujú približne v desiatich lokalitách. "A to iba na východnom Slovensku," upozornil botanik s tým, že najbohatšia a najznámejšia z nich je práve Jovsianska hrabina. Bledule jarné karpatské sú zákonom chránené. Spoločenská hodnota rastliny predstavuje necelých 50 eur. "Preto by sme radi návštevníkom NPR pripomenuli, že trhanie kvetov a vyberanie ich cibuliek, ako aj všetkých ostatných rastlín, je na území Jovsianskej hrabiny zakázané," zdôraznil Bosák. Spomenul však, že každoročne sa nájdu obdivovatelia, ktorí si ich chodia do rezervácie vykopávať.

Bleduľa jarná karpatská sa vo Vihorlate vyskytuje aj na iných miestach, prevažne v blízkosti potokov a zamokrených lúk. "Mapovanie z posledných rokov však poukazuje na to, že populácia bledule, najmä v rezervácii a na priľahlých lúkach, sa za posledných desať rokov výrazne zmenšila, čo je spôsobené aj častejšími obdobiami sucha, ktoré spôsobujú vážne zmeny v prírode," uviedol botanik s tým, že nedostatok vody v krajine spôsobuje na východe Slovenska vyschýnanie mokradí a zamokrených lúk.

Jovsianska hrabina sa nachádza na južnom okraji Vihorlatu. Bola vyhlásená v roku 1953 na výmere takmer 260 hektárov. Predstavuje dubovo-hrabový karpatský les. Na NPR sa vzťahuje najvyšší stupeň ochrany. "Rezervácia je zaujímavá aj po odkvitnutí bledúľ. Na miestach, ktoré sú často zaplavované vodou, má svoj najvýchodnejší výskyt napríklad subatlantický druh ostrica hrebienkatá. Ďalšie významnejšie druhy na území sú kosatec trávolistý, prilbica moldavská, valdštajnka kuklíkovitá, korunkovka strakatá a vzácny východokarpatský endemit hrachor hladký," vymenoval Bosák.