Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Poistenie na dovolenke je rôzne pri relaxovaní či adrenalínovom športe

Dovolenka ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Rozdiel v cene poistenia je tiež v destinácii, v ktorej sa turista rozhodne dovolenkovať.

Bratislava 9. júna (TASR) – Pred kúpou poistenia na dovolenku by si mali ľudia zvážiť, čo chcú na zájazde robiť. Podľa Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) je totiž rozdiel, či turista relaxuje na pláži, alebo skúša adrenalínové dobrodružstvo.

"Je nevyhnutné si uvedomiť, že napríklad niektoré vodné športy sa klientovi nemusia zdať rizikové, ale poisťovňa ich už za rizikové považuje a takúto dovolenku poisťuje za inú sadzbu," uviedla TASR manažérka pre neživotné poistenie SLASPO Eva Jacková. Pri výbere poisťovne tak asociácia odporúča ľuďom, aby si najprv zistili, aké športy považuje konkrétna poisťovňa za rizikové.

Rozdiel v cene poistenia robí tiež destinácia, v ktorej sa turista rozhodne dovolenkovať. V rámci Európy sa lekárske výkony spravidla pohybujú v iných sumách ako mimo nej a tomu zodpovedá aj sadzba poistného.

"Pri cestách mimo EÚ preto poisťovne odporúčajú vybrať si poistenie s vyššími limitmi krytia liečebných nákladov," dodala Jacková. Pri zájazde organizovanom cestovnou kanceláriou je zasa podľa jej slov vhodné poznať zloženie komplexného cestovného poistenia, ktoré väčšinou kancelárie ponúkajú pri kúpe dovolenky. "Nemusí obsahovať presne to, čo klient potrebuje alebo požaduje," podotkla Jacková. Samozrejme, pri zájazde je dôležité aj to, aby sa ľudia informovali, či je cestovná kancelária poistená voči insolventnosti.

V prípade individuálnej cesty bez cestovnej kancelárie by zase mali turisti podľa Jackovej brať do úvahy, že účinnosť poistnej zmluvy nemusí nastať v okamihu objednania poistenia. "Záleží to od poisťovne, niekde zmluva platí ihneď, inde až deň po podpísaní," vysvetlila. Najmä pri poistení na poslednú chvíľu je tento zdanlivo zanedbateľný detail veľmi dôležitý.

"Podstatné je necestovať bez poistenia. Je to zbytočný hazard so zdravím, navyše, s výrazným negatívnym vplyvom na peňaženku klienta," upozornila Jacková. Bez cestovného poistenia si totiž musí dovolenkár náklady na ošetrenie uhrádzať sám. "Výnimku tvoria iba prípady ošetrenia v zariadeniach zaradených do systému verejného zdravotníctva za predpokladu, že klient má Európsky preukaz zdravotného poistenia," dodala Jacková. Ten však mimo EÚ neplatí.