Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Počas tretej novembrovej nedele spomíname na obete dopravných nehôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Dopravné nehody okrem ľudských tragédií majú negatívne dopady na ekonomické a sociálne podmienky v každej krajine aj spoločnosti. Podľa OSN ide odhadom o stovky miliárd dolárov ročne.

New York/Londýn/Brusel/Bratislava 18. novembra (TASR) - Na milióny ľudí, ktorí zomreli alebo utrpeli zranenia v dôsledku dopravných nehôd, si počas tretej novembrovej nedele osobitne spomínajú ich rodinní príslušníci aj priatelia počas Svetového dňa pamiatky na obete dopravných nehôd. V roku 2018 tretia novembrová nedeľa pripadá na 18. novembra. Svet v tomto roku bude po 25. raz spomínať na tých, čo zomreli na následky dopravnej nehody. "Cesty majú príbehy" - znie téma tohtoročného Svetového dňa pamiatky na obete dopravných nehôd.

Slovenské ministerstvo vnútra prostredníctvom svojho Úradu ekumenickej pastoračnej služby (UEPS MV SR) pozvalo na pietnu spomienku, ktorá je pripravená v rámci Svetového dňa pamiatky na obete dopravných nehôd na 18. novembra o 09.00 h v Evanjelickom chráme v Liptovskom Mikuláši. Avizovala to na svojej webovej stránke Evanjelická cirkev a. v. na Slovensku (ECAV).

Tretia novembrová nedeľa je zároveň dňom, keď treba poďakovať pracovníkom, ktorí reagujú na dopravné nehody - požiarnikom, zdravotníkom i príslušníkom dopravnej polície, uviedla Európska federácia obetí dopravných nehôd (FEVR).

Dopravné nehody okrem ľudských tragédií majú negatívne dopady na ekonomické a sociálne podmienky v každej krajine aj spoločnosti. Podľa OSN ide odhadom o stovky miliárd dolárov ročne.

Cieľom Svetového dňa pamiatky na obete dopravných nehôd je upozorniť aj na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky.

Spôsoby, ako si pripomenúť tých, ktorých život vyhasol na cestách, je viacero - napríklad náboženskými alebo občianskymi obradmi, zapálením sviečky či vyhotovením plagátov s menami obetí.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) na 38. plenárnom zasadnutí 26. októbra 2005 vyzvalo v rezolúcii A/RES/60/5 členské štáty OSN a celé medzinárodné spoločenstvo, aby si každoročne tretiu novembrovú nedeľu pripomínalo ako Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd.

Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 v Británii z iniciatívy organizácie RoadPeace. Odvtedy na všetkých, čo zahynuli po strete s dopravným prostriedkom, spomínali mimovládne organizácie spolu s verejnosťou, predstaviteľmi cirkví a neraz aj členmi vlády vo viacerých štátoch sveta.