Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

V Pakistane počas ramadánu stiahli ´nemravnú´reklamu na kondómy

Modlenie počas večerných modlitieb Tarawih pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán Foto: TASR/AP

Pakistan je prevažne moslimská krajina, kde mnoho ľudí počas ramadánu svedomito dodržiava pôst a modlenie.

Islamabad 24. júla (TASR) - Po prijatí vyše 1000 sťažností stiahli z médií v Pakistane reklamu na kondómy so zdôvodnením, že jej vysielanie počas posvätného moslimského mesiaca ramadán je nemravné. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

V reklame vystupuje pár, ktorý sa čuduje, ako sa susedovi darí mať takú atraktívnu a oslňujúcu manželku. Sused im so širokým úsmevom prezradí svoje tajomstvo - je ním balíček kondómov "džoš". Tento výraz sa v urdčine, ktorá je v Pakistane úradným jazykom, prekladá ako "vzrušenie".

"Ľudia, ktorí sa sťažovali, nechcú vidieť takúto nemravnú reklamu v televízii počas ramadánu," uviedol hovorca Pakistanského úradu pre reguláciu elektronických médií.

Reklamu dobrovoľne stiahla spoločnosť Pakistan Broadcasting Association, dodal hovorca.

Pakistan je prevažne moslimská krajina, kde mnoho ľudí počas ramadánu svedomito dodržiava pôst a modlenie.



V krajine sa už dlho zakazuje to, čo je pokladané za urážlivé. Takmer pred rokom zakázali prístup na internetovú stránku YouTube, pretože podľa sťažujúcich sa občanov bol na nej zverejnený materiál urážajúci moslimov.

Minulý týždeň napríklad ženám na severozápade Pakistanu zakázali nakupovať počas ramadánu bez sprievodu, aby ich prítomnosť nerozptyľovala mužov.