Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Magazín

Padol niekto z vašej rodiny v 1.sv. vojne? Overte si to v databáze VHÚ

VHÚ, pritsc Foto: VHÚ

Archivári Vojenského historického ústavu predstavujú verejnosti databázu padlých vojakov – príslušníkov rakúsko-uhorskej armády pochádzajúcich z územia dnešného Slovenska z obdobia 1. svetovej vojny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. decembra (Teraz.sk) - Vojenský historický ústav (VHÚ) 12. decembra 2023 na slávnostnom koncerte pri príležitosti 30. výročia vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Divadle Andreja Bagara v Nitre slávnostne spustil databázu padlých vojakov z prvej svetovej vojny. Pre Teraz.sk to uviedol riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič.

VHÚ chce podľa neho touto cestou vzdať hold a úctu obetiam 1. svetovej vojny bez ohľadu na to, na ktorej strane barikády vo vojne stáli. "Práve v tomto roku, keď si pripomíname 105. výročie ukončenia jedného z najhorších vojenských konfliktov v dejinách ľudstva, predstavujú naši archivári verejnosti databázu padlých vojakov – príslušníkov rakúsko-uhorskej armády pochádzajúcich z územia dnešného Slovenska z obdobia 1. svetovej vojny," konštatuje Čaplovič.

CHCETE VEDIEŤ, ČI JE V DATABÁZE VÁŠ PRÍBUZNÝ? Vstup do databázy nájdete TU.


Projekt, na ktorom pracujú pracovníci Vojenského historického archívu, predpokladá prepisovanie 267 vojenských matrík uložených vo VHA Bratislava podľa vopred danej štruktúry (meno a priezvisko, hodnosť, kmeňová jednotka, dátum úmrtia, dátum narodenia, miesto pochovania, príčina smrti, miesto narodenia).

VHÚ, prtsc
Foto: VHÚ


Vyžaduje od riešiteľov okrem poznania základných historických reálií aj jazykové znalosti, pretože matriky sú písané v rôznych jazykoch (slovenský, český, maďarský, nemecký).

"Databáza bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch postupne doplňovaná. V databáze je možné vyhľadávať podľa mena a priezviska, dátumu a miesta narodenia, kmeňovej vojenskej jednotky, dátumu úmrtia alebo miesta pochovania," informuje Čaplovič.

V databáze je podľa neho pri každom mene uvedená aj matrika, z ktorej údaje pochádzajú, takže je možné prípadne dohľadať bližšie údaje k danej osobe.

VHÚ, prtsc
Foto: VHÚ