Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

OSN vyhlásila 13. jún za Medzinárodný deň povedomia o albinizme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Albinizmus je dedičné ochorenie metabolického charakteru, ktoré sa prejavuje farebnou odchýlkou niektorých ľudských tkanív.

New York 13. júna (TASR) - Ľudia s albinizmom všade na svete narážajú na mnohé formy diskriminácie. Albinizmus sa doteraz nechápe správne v sociálnej ani medicínskej oblasti, uviedla Organizácia Spojených národov na svojej webovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o albinizme. Valné zhromaždenie OSN 18. decembra 2014 schválilo rezolúciu, v ktorej vyhlásilo 13. jún za Medzinárodný deň povedomia o albinizme. Prvýkrát sa tento deň vo svete pripomínal v roku 2015.

Albinizmus je zriedkavá, neprenosná, ale dedičná choroba, ktorá sa vyskytuje na celom svete. Podľa odborných odhadov je v Severnej Amerike a Európe albinizmom postihnutý každý 20.000. človek. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v subsaharskej Afrike výskyt albinizmu pohybuje od jedného prípadu na 5000 obyvateľov po jeden prípad na 15.000 obyvateľov. Neexistujú však údaje týkajúce sa prevalencie albinizmu podľa krajín.

OSN na svojej webovej stránke označila násilie a diskrimináciu ľudí trpiacich albinizmom za celosvetový jav.

Albinizmus je dedičné ochorenie metabolického charakteru, ktoré sa prejavuje farebnou odchýlkou niektorých ľudských tkanív, typicky pokožky, vlasov a očí. Ide o metabolickú poruchu podmienenú defektom enzýmu tyrozinázy, pričom v dôsledku tejto poruchy v organizme čiastočne alebo úplne chýba pigment melanín.

Nedostatok melanínu sa prejavuje viditeľne na koži, očiach a na vlasov, takže medzi hlavné príznaky človeka postihnutého albinizmom patrí výrazne belšia koža citlivá na UV žiarenie, svetlo sfarbené vlasy a červené oči, informoval portál zdravoteka.sk.